Ahol nem szégyen a futás

Egyre többen szaladnak Csíkszeredában, és közülük egyre többen kacsingatnak a hosszabb távok felé. Az idei Running Festivalon ez be is bizonyosodott. A hosszútávfutáshoz elhivatottság, egészséges szervezet és türelem kell. A hosszú távú szaladás jótékony hatásairól és a közösségi élményről Kopacz Réka hosszútávfutóval és Balla Enikő pszichológussal beszélgettünk.

Adorján Zsófia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Ahol nem szégyen a futás
runningfestival.ro Fotó: runningfestival.ro

A futás egyre nagyobb teret hódít Csíkszeredában is. Évről évre egyre több embert látni az utcákon vagy akár a várost övező kisebb települések útjain, dombjain, napsütésben vagy éppen esőben, korosztálytól függetlenül. A rendszeres futás a fizikai erőnlét mellett bizonyítottan az általános közérzet és jóllét fenntartásában is fontos szerepet játszik – a Csíkszeredában immár második alkalommal megszervezett közösségi maraton is ezt a mozgásformát kívánja népszerűsíteni.

Sosem késő elkezdeni

Kopacz Réka fiatalkorában az úszásnak élt, ám az évek múlásával a mozgás kimaradt az életéből. A hosszútávfutással az utóbbi három évben barátkozott meg, miután vidékre költözött családjával.
– Mivel a középiskolát egy másik városban végeztem, abbamaradt az úszás. Később Kolozsváron, a sporttól nem elszakadva végeztem fizio-kinetoterapeuta szakon. Jelenleg csak másodállásban foglalkozom ezzel, de a futás az elmúlt években nagy szerelmem lett – mondta.
Kopacz Réka először idén, a csíkszeredai Running Festival alkalmával futott maratonváltóként tíz kilométert. Állítása szerint a futás sokkal több, mint testmozgás.
– Amikor valaki elkezd rendszeresen futni, először azt tapasztalja, hogy csökken a fáradékonysága, és megnövekszik a terhelhetősége, fittebbnek érzi magát. Mindez az életminőség szempontjából nagyon fontos. Ezen túl vannak kevésbé észrevehető hatásai is, a rendszeresen futók például könnyebben tartják a testsúlyukat az évek múlásával, mint az inaktívak – fogalmazott.
Hozzátette: a rendszeres, megfelelő intenzitású fizikai aktivitás, köztük a futás is, számos betegséggel szemben ellenállóbbá teszi a szervezetet: ilyenek a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek. A stressz levezetésére is nagyon alkalmas ez a sportolási forma.
– A rendszeres futás rengeteget segített a stressz­menedzselésben. Meglehetősen nyugtatóan hatott rám az ütemes, ritmikus mozgás, és lehetőséget adott tiszta fejjel elgondolkozni a heti, napi teendőimen, reflektálni a nehézségeimre. Természetesen kell egy kis idő, amíg annyira kialakul az állóképesség, hogy futás közben ne csak arra tudjunk koncentrálni, hogy esünk le a lábunkról, de megéri kitartani – hangsúlyozta Réka.

runningfestival.ro

Erős közösségi élmény

Balla Enikő Magyarországon praktizáló sportpszichológust kérdeztük a futás közösségkovácsoló erejéről, valamint arról, hogy miként segíthet a motivációban a csoportos sportolás. A szakértő szerint bármelyik formáját is választjuk a mozgásnak, a lényeg, hogy sportolunk és vigyázunk a testünkre.
– Mindenkinek a saját habitusa, futószokásai és pillanatnyi hangulata határozza meg, hogy melyik futós rendezvényen érzi magát a legjobban. A versenyeknek és a közösségi futásoknak is megvannak a maguk óriási előnyei, még azok számára is, akik egyébként igazi magányos farkasnak számítanak a futásban. Egy, a Running Festivalhoz hasonló esemény tökéletes lehetőség arra, hogy mindenki kipróbálja – fizikumához és állóképességéhez mérten –, mennyivel másabb csapatban, versenyen futni – vélekedett a szakember.
Kiemelte, hogy a közösségi futásnak számos előnye van. Óriási motivációt adhat például akkor, amikor kellemetlen az időjárás, nincs kedvünk kimozdulni. Viszont ha tudjuk, hogy a többiek ott várnak a megbeszélt helyen, ők is felkelnek, nekik is nehéz, de mégis elindulnak, csak hogy együtt szaladjunk, akkor biztos megjelenünk. Mint mondta, a jó csapatszellem alapja ez a fajta felelősségvállalás.
– A közösségi futások alatt természetesen gyakran merülnek fel futós témák. Sokat lehet tanulni a jelen lévő edzőktől és tapasztaltabb futóktól felkészülésről, versenyzésről, sérülésekről és azok megelőzéséről is. Egy közösségi futás során állsz a megbeszélt helyen, körülötted a futótársaid – talán csak néhány ember, talán több tucat, de együtt vagytok. Beszélgettek, nevettek, megbeszélitek, hogy kinek hogy ment az edzés azon a héten, vagy azt, hogy mit főztök később ebédre, mit néztek meg a moziban. A hangulat a közösségi futásokon egyértelműen családias, sőt akár meghitt, még akkor is, ha nem is ismeritek egymást annyira – egészítette ki a pszichológus.