Hirdetés

A zenének köszönhetően újabb testvértelepüléssel gazdagodott Korond község

A szerződést az elmúlt héten írták alá az anyaországban, Makón, ezúttal a zene volt az összekötő, közös nyelv, amelynek köszönhetően létrejött ez a kapcsolat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
A zenének köszönhetően újabb testvértelepüléssel gazdagodott Korond község
Ünnep. Megkötötték a szövetséget Fotó: Korond Polgármesteri Hivatala

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a kapcsolat a korondi Ifjúsági Fúvószenekar és a működtetését biztosító Pro Muzica Alapítvány, valamint a Makói Magán Zeneiskola között, amelynek igazgatója, karmestere, dr. Csikota József nagyban kivette részét a zenekar útjainak egyengetésében, aki egyébként a Kelet-európai Fúvósszövetség elnöke is. A korondiak karmestere, Molnár Andor pedig az intézmény volt tanítványa, ezért is igyekeztek ezt a kapcsolatot bővíteni és önkormányzati szintre emelni.

Katona Mihály, Korond község polgármestere elmondta, augusztus 20-án találkozott legutóbb Makó polgármesterével, Farkas Éva Erzsébettel, és akkor döntötték el, hogy elindítják a testvértelepülési kapcsolat folyamatát.

– Megkaptuk a szükséges jóváhagyásokat a fejlesztési minisztériumtól és a külügyminisztériumtól, a makói önkormányzat pedig elfogadta a felkérést, és jóváhagyták, ezek után pedig nem volt más, mint hogy december 1-én, Makón aláírtuk a testvértelepülési szerződést – részletezte az elöljáró.

A rendezvényen a két település fúvósai is jelen voltak, és ők tették előadásukkal még ünnepibbé az eseményt. Az elöljáró szerint a jövőben a két település között szorosabbá fűződnek a kapcsolatok, a zene mellett az oktatási intézmények, az egyházak és a sporttevékenységek által is. 

Makó a hagymájáról és a gyógyfürdőjéről, Korond a kerámiáról és vendégszeretetéről híres, így mindenképp gyümölcsöző lesz ez a kapcsolat a jövőben

– vélekedett a polgármester. Katona Mihály ugyanakkor elmondta, érdekes felfedezésre is bukkantak, hiszen egy 1942. december 11-én kiadott helyi újságban arról számoltak be, hogy a Makói Asszony Egyesület meghívására korondiak kerámiakiállítást tartottak a város koronatermében. Makó egyébként a tizenharmadik testvértelepülése Korondnak, legutóbb az idén ősszel Csepreggel kötöttek hasonló megállapodást.Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!