Hirdetés

A trianoni békediktátumot feldolgozó táncdrámát mutatnak be Székelyudvarhelyen

Június negyedikén 19 órától mutatják be a székelyudvarhelyi Művelődési Házban a Székesfehérvári Balett Színház Fantomfájdalom című táncdrámáját – jelentette be kedden a kulturális intézmény.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 2 perc
A trianoni békediktátumot feldolgozó táncdrámát mutatnak be Székelyudvarhelyen
Fotó: Hargita Népe Archív

Mint írták: a József Attila-díjas L. Simon László történetére az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Kocsák Tibor szerzett zenét, s a Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus, Egerházi Attila, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója készített koreográfiát.

„A táncdráma ugyan

a trianoni békediktátum századik évfordulójára készült, nem törekszik az igazságtalan döntéshez vezető vagy az azt követő politikatörténeti események bemutatására.

Az alkotók egy nagy történelmi pannó megrajzolása helyett hétköznapi emberek sorsain, küzdelmein és tragédiáin keresztül mutatják be, miként hathat a politika, a háború, valamint egy csodálatos ország felszabdalása és az egyén önazonosságára érzéketlen nagyhatalmi logika a szétszakított családok életére” – írják az alkotók. 

Fájhat-e az, ami nincs? Ami elmúlt s végképp elveszett? Fájhat-e az a veszteség, ami időben és térben távol van tőlünk?

Meddig hordozzuk magunkban az elvesztett haza, nagyszülői ház, szülő és gyermek miatt érzett fájdalmat? Lehetünk-e idegenek a saját hazánkban? Ezekre a kérdésekre kaphatunk absztrakt válaszokat a produkcióból. 

„A Karinthy által megfogalmazott fantomfájdalom ma is eleven valóság.

A megcsonkított test, a szétdarabolt haza, az értelmetlenül feláldozott emberi életek, a háborúban hősi halált halt férfiak, apák és fiúk miatt érzett gyötrelem örökre velünk marad” – fogalmazzák meg az alkotók.

A közlemény ugyanakkor emlékeztet: jegyek elővételben a pénztárban és a helyszínen kaphatók 50 lej értékben. További részletek elérhetők a Művelődési Ház közösségi oldalán.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!