Hirdetés

A tanúságtevőknek állítottak emléket

Küzdelem a lelkekért – Az egyházi, ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a „hosszú hatvanas években” című kiállítást mutatták be csütörtök délután a csíkszeredai Millenniumi templomban. A kiállítás főszervezője a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), társszervezője Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
A tanúságtevőknek állítottak emléket
Tárlat. Az egyház küzdelme a kommunista hatalommal tablókon Fotó: Létai Tibor

A Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának kutatói által összeállított színes kiállítás 16 tablón keresztül mutatja be azt a küzdelmet, ahogyan a „templomajtók mögé” szorított egyházi intézmények és vallási közösségek tovább folytatták evangelizációs küldetésüket a pártállami rendszerben. A kiállítás kiváló segédletet kínál a hitoktatók és történelemtanárok számára is.

A Millenniumi templomban megtartott ünnepélyes, számos érdeklődőt vonzó kiállításmegnyitón jelen volt Gyombolai Péter és Percze László konzul, Soós Viktor Attila történész, a NEB tagja, Darvas-Kozma József címzetes esperes és Nagy Mihály Zoltán történész, a Bihar megyei állami levéltár főlevéltárosa.

– A kiállítás a hatvanas évekbe kalauzol el minket, amikor nem lehetett szabadon gyakorolni, megélni a, vallást, a hitet, ahogy azt a rendszerváltás után meglehetett, és azokkal szemben, akik a hatvanas években voltak fiatalok, a kiépülő kádári diktatúra, a szabadságharc leverése után öt évvel, a legnagyobb egyházellenes támadássorozatot indította el – elevenítette fel a múlt eseményeit Soós Viktor Attila történész. – Az akkori generációnak nemcsak Magyarországon, hanem az elcsatolt területeken, a Kárpát-medence minden részén, ahol magyarok éltek és élnek, üldöztetést kellett elszenvedniük, a hitükért és nemzetiségükért, vallásukért, magyarságukért. Nekik állítunk emléket – hangsúlyozta.

Darvas-Kozma József címzetes esperes köszöntőbeszédében a többi között arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy „nem szabad a múltat elfeledni, a múlt erős gyökér, a jelen s a jövő benne él”.

A Bihar megyei állami levéltár főlevéltárosa, Nagy Mihály Zoltán felszólalásában megjegyezte: a kiállítás a tanúságtevőknek állít emléket. Parafrazálva egy régi bölcseletet megjegyezte: „emlékezünk tehát vagyunk”.

– Az, hogy mi emlékezhetünk, a tanúságtevőknek köszönhető, hogy van egy élő egyház, és tovább tudjuk adni a hitet. Milyen az a rendszer, aki az imádkozó emberektől fél? – fogalmazta meg a költői kérdést a történész, majd válaszképpen megjegyezte: – Mi nem olyanok vagyunk, mint a leningrádi matrózok, akik fegyverrel a kezükben szaladgálnak, nekünk elég az ima, s a rendszer megdől.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!