Hirdetés

A székelykeresztúri Petőfi-kultusz felelőse a névadó

Hivatalosan is Bálint Dániel nevét viseli a székelykeresztúri művelődési ház. Az ünnepélyes névadást vasárnap délután tartották, és az Udvarhely Néptáncműhely Petőfi-potomság című darabjával ünnepeltek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
A székelykeresztúri Petőfi-kultusz felelőse a névadó
Díszes karakterek a művelődési ház homlokzatán Fotó: Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala

A 19–20. század fordulóján élt közkedvelt, hazafias, a kultúra iránt elkötelezett szülöttjének, egykori polgárának, Bálint Dánielnek a nevét viseli ezentúl a székelykeresztúri művelődési ház. A lakosok dönthettek arról, hogy kinek a neve kerüljön fel a kulturális intézmény homlokzatára. Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere elmondta, határozott kérése volt, hogy olyan személy nevét viselje a művelődési ház, aki amellett hogy székelykeresztúri kötelékekkel rendelkezik, tett a város művelődéséért. Végül két név közül dönthettek a lakosok, és toronymagasan Bálint Dániel neve mellett tették le voksaikat.

Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala
– Bálint Dániel sokat tett a város művelődéséért, tudtán kívül létrehozta az első művelődési házat a városban, és akaratlanul is olyan hagyatékot hagyott hátra, ami ma is fontos szerepet tölt be a város életében – fogalmazott az elöljáró. Mint mondta, Bálint Dániel hozta létre Petőfi Sándor legendai sírját, illetve alapot szolgáltatott a Petőfi-kultusznak Székelykeresztúron. 
– Azt nem tudjuk, hogy nélküle kialakult volna-e ilyen jellegű Petőfi Sándor iránti kötődése a városnak, de ettől függetlenül elengedhetetlen arról nem beszélni, hogy Bálint Dániel mekkora gyökeret vert a keresztúriakban a Petőfi Sándor legendai sírjának létrehozásával, hogy büszkék legyenek a költő Székelykeresztúron eltöltött utolsó éjszakájára – vélekedett. A homlokzatra került név mellett, a művelődési ház bejáratának két oldalán, az előtérben két plakettet helyeztek el, amelyeken a betérők Bálint Dániel életét, munkásságát ismerhetik meg. 

Székelykeresztúr Polgármesteri Hivatala
Koncz Hunor-János polgármester elmondta, mivel az Udvarhely Néptáncműhely legújabb darabja, a Petőfi-potomság épp Bálint Dániel életét dolgozta fel, ezért az volt a céljuk, hogy ezt az előadást összekössék a névadó ünnepséggel. 

Bálint Dániel (1864–1944)
Petőfi Sándor legendai sírjának létrehozója, a mindenki által jól ismert asztalosiparos és temetkezési vállalkozó, a 19–20. század fordulóján Székelykeresztúr valaha élt legnagyobb, közkedvelt, hazafias polgára volt. Minden helyi kulturális mozgalomnak a kezdeményezője, támogatója és ügyvivője volt. Anyagi támogatója a Polgári zenekarnak és a műkedvelő színjátszó társulatnak. Az 1900-as évek elején komlótelepet létesített és szárítót építtetett, ahol a gazdasági célok mellett a keresztúri műkedvelő társulat is megtarthatta előadásait, hiszen akkor ehhez hasonló tágas épület, ahol ünnepségeket lehetett tartani, nem volt Székelykeresztúron. 1923-ban egy 178 kg-os harangot adományozott a református egyháznak az első világháborúban elesett fia emlékére. 1902-ben létrehozta Petőfi Sándor keresztúri legendai sírját, aminek elismeréseként 1941-ben a Budapesti Petőfi Társaság pártoló tagjai sorába iktatta.


Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!