Hirdetés

A nők inkább adakoznak, a férfiak szívesebben önkénteskednek

A segítségnyújtásról, az adományozásról és az önkénteskedésról kérdezte az udvarhelyszékieket a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) egy online kitölthető kérdőíven. A felmérés nem reprezentatív, de az eredmény azért irányt mutat: Udvarhelyszék jótékonysági indexe közel 77 százalékos.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
A nők inkább adakoznak, a férfiak szívesebben önkénteskednek
Illusztráció Fotó: Bob Dmyt, Pixabay

Ötödik éve jár utána az SZKA annak, hogy mennyire jótékonyak az udvarhelyszékiek. December első felében egy online kérdőív kitöltésére biztatták a lakosokat, amelyben három kérdést tettek fel. Rákérdeztek, hogy ebben az évben a kitöltő segített-e idegennek vagy bárkinek, akinek szüksége volt rá, illetve arra, hogy adományozott-e pénzt jótékony célra idén, továbbá, hogy végzett-e önkéntes munkát. Az alapítvány tájékoztatása szerint tavalyhoz képest majdnem félszázzal többen válaszoltak a felhívásra, összesen 150-en töltötték ki a kérdőívet. A válaszadók nagy része, 90,66 százaléka Székelyudvarhelyen vagy környékén él. 
Fontos hangsúlyozni az alapítvány szerint, hogy a felmérés nem reprezentatív, így az eredmények a válaszadóikat tükrözik, nem a teljes város és környék jótékonysági attitűdjét, viszont egy irányt így is mutatnak. A számok alapján úgy tűnik, hogy a tavalyhoz képest kissé alábbhagyott a jótékony lelkesedés Udvarhelyszéken: míg tavaly 80 százalékos volt a jótékonysági index, idén 76,86 százalék jött ki. A válaszadók 97,3 százaléka nyilatkozta magáról, hogy segített valakinek, akinek szüksége volt rá ebben az évben, 70 százalékuk pénzt is adományozott, továbbá 63,3 százalék végzett önkéntes munkát. 
Kiderült az is, hogy a férfiak és a nők nagyjából egyenlő mértékben segítőkészek, de a pénzbeli adományozásnál már jelentősebb az eltérés a nők javára, hisz 71,18 százalékuk szokott adakozni, míg a férfiak esetében az arány 65,62 százalék. Az önkéntes munka tekintetében viszont a férfiak teljesítettek jobban, hiszen 78.12 százalékuk számolt be arról, hogy önkénteskedett az idén, a női válaszadóknak pedig csak 59.32 százaléka. A válaszadóik többsége – majdnem fele – 31 és 50 év közötti személy volt. 
HN-információHirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!