Hirdetés

A minőségi idő fontossága

Manapság a gyermekpszichológiai könyvek és a szakemberek is gyakran hangsúlyozzák, mennyire fontos az együtt eltöltött minőségi idő, amikor nemcsak valaki mellett vagyunk, de kapcsolódunk az ő világához, reagálni tudunk az igényeire, és teljes figyelmünket neki szenteljük. Kádár Enikő pszichológust kérdeztük a minőségi idő fontosságáról és annak megélési lehetőségeiről.

Barabás Emőke
Becsült olvasási idő: 2 perc
A minőségi idő fontossága
Fotó: freepik.com

A középkorban másképp tekintettek a gyermekekre, mint manapság, mivel akkoriban egy családban sok gyermek született, rengeteg volt a ház körüli tennivaló, a családfő pedig egész napokat a mezőn töltött, hogy biztosítani tudja a család megélhetését. A déd- és nagyszüleink idejében a szülők nem sokat tanakodtak azon, hogy töltenek-e elég minőségi időt a gyermekeikkel. Legtöbb esetben a kicsik véleménye nem számított, az együtt töltött idő a közös munkavégzésben merült ki, a gyermekeknek ugyanis kötelező módon részt kellett vállalniuk az otthoni teendők elvégzésében. A családi együttlétek a földeken együtt végzett mezőgazdasági munkában, az apáról fiúra szálló mesterségek kitanulásában, a lányok esetében a házimunka közös elvégzésében és a kisebb testvérek ellátásában merültek ki.
A családi idő tehát semmiképp nem a gyerekekről szólt, sokkal inkább a feladatok elvégzéséről. Napjainkban megváltozott a gyermekek státusza a családban, a szülők tudatosan keresik a helyes nevelési módszereket, és a gyermekkel töltött minőségi idő fontossága is felértékelődött.

Kapcsolódni a gyermekünkhöz

Kádár Enikő pszichológus szerint minőségi időt tölteni a gyermekeinkkel annyit jelent, mint kapcsolódni hozzájuk.
– Az együtt töltött idő milyensége szempontjából az a legfontosabb, hogy nemcsak ott vagyok a másik mellett, esetleg valamilyen feladatot is elvégzek még közben, hanem teljes figyelmemmel felé fordulok, s ezt fizikai és lelki téren is kifejezem azzal, hogy érdeklődéssel, nyitottsággal fordulok felé, szemkontaktusba kerülök vele. llyenkor meg tudom őt hallgatni, és az ő szükségleteire reagálok, vagyis ráhangolódom arra, hogy ő mit szeretne, és nem az én akaratomat érvényesítem – fejtette ki a pszichológus.
Mint mondta, manapság gyakori, hogy mennyiségileg sokat vagyunk együtt, de lelkileg nagyon keveset, mert közben a telefont nyomkodjuk, vagy haladni akarunk az otthoni teendőinkkel. Mindent gyorsan szeretnénk elvégezni, ezért nehezen tudunk lelassulni s igazán figyelni a másikra, befogadni az ő jelenlétét.

Lőrincz Szidónia

Minőségi egymásra hangolódás

Véleménye szerint a párkapcsolat szempontjából is nagyon fontos, hogy amikor a párunk hazaérkezik, teret tudjunk adni annak, hogy igazán megérkezzen, és megtörténhessen a valódi találkozás, minőségi egymásra hangolódás. Általában mindenki a hétvégét várja, akkor viszont igyekszik a hétköznap elmaradt feladatokat elvégezni, így az életünk egy folyton őrlő malommá alakul, ha tudatosan nem próbálunk ezen változtatni.
– Minden családban vannak megszokott rítusok, amikor lehetőség van találkozni, ilyen lehet például az együtt étkezés. Az lenne a tanácsom, hogy ezeket az alkalmakat ne sürgessük, hogy igazi találkozási pontok lehessenek. Ilyenkor, megérkezve az ízekhez és illatokhoz, egymáshoz is megérkezhetünk, meghallgathatjuk egymást, beléphetünk egymás világába, megélhetjük az aktuális pillanatot. Lételemünk, hogy kapcsolódjunk egymáshoz, mert amelyik kapcsolatot nem ápoljuk, az kiszárad. Mindennap törekednünk kell az egymásra figyelésre, hisz ez adja az ember biztonságérzetét; a tapasztalat és a tudat, hogy fontosak vagyunk másoknak – mutatott rá Kádár Enikő.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek különböző életkorokban különbözőképpen igénylik a figyelmet, egy tinédzsernek már nem azt jelenti a minőségi idő, mint egy kisebb gyermeknek, fontos, hogy a szülő tudatosan értse és érezze, hogy a gyermekének mikor mire van szüksége. Mint mondta, ha egy gyermeket otthon elhanyagolnak, az különböző viselkedési formákban nyilvánulhat meg, ilyen például az agresszió. Ilyenkor az a fontos, hogy a környezet reagáljon ezekre a tünetekre, megértse, hogy a gyermeknek valami másra van szüksége, vagy másképp kell közeledni hozzá.
Kiemelte: a gyermekek egyértelműen jelzik, hogy mit szeretnének, odabújnak a szülőhöz, vagy kérik, hogy most velük foglalkozzanak, s ha nem kapnak elég figyelmet, daccal, haraggal, betegséggel is jelzik, hogy többre van szükségük.
– A jó hír az, hogy sohasem késő elkezdeni a minőségi idő bevezetését a családba, ha egy nagyszülőnek például szülőként nem is volt lehetősége megfelelő módon figyelni a gyermekére, nagyszülőként engedje meg magának, hogy minőségi időt töltsön az unokái­val. A szülők, ha érzik, hogy valami nem működik a gyermekekkel való kapcsolataikban, kérjenek segítséget, nyissanak, közeledjenek a gyermekeik felé, töltsenek együtt minél több minőségi időt, hiszen ha nem teszik, lemaradnak a lényegről – hangsúlyozta a szakember.

Interaktív, játékos műhelymunka szülőknek

Több szakemberben is megfogalmazódik az igény, hogy valamilyen formában segítse a szülőket kapcsolódni a gyermekeikhez. Ferencz Gyöngyössy Gyöngyvér pedagógus, a Kópé Góbé Tanoda vezetője mentálhigiénés segítő szakirányú továbbképzésének részeként egy olyan projektet indít el, amellyel a szülők megtanulnak aktív időt tölteni a gyermekeikkel.
– A foglalkozás célja, hogy a szülők az önismereti játékokkal, az érzelmi intelligenciát fejlesztő játékok által közelebb kerüljenek gyermekeikhez, hogy a családi együttlétekben legyenek olyan meghitt pillanatok, percek, órák, amik mindenki számára örömforrást jelentenek – fogalmazott Ferencz Gyöngyössy Gyöngyvér.
A szülőknek meghirdetett hatalkalmas, interaktív játékos műhelymunkának a csíkdelnei 4 Seasons Foglalkoztató és Fejlesztőház ad otthont. Jelentkezni a 0744 244 777 telefonszámon lehet, a kezdés várható időpontja október 13. A foglalkozás ingyenes, a program támogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és az RMDSZ Nőszervezet.

Kövessen a Facebookon!