A megelőzés egészségesebb és olcsóbb

Szenvedélyesen beszél a szakmájáról, a megelőzés fontosságáról dr. Holló Zsolt fogorvos, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Sürgősségi Betegellátó Egységében működő sürgősségi fogászati rendelő egyik orvosa. Ha csak az elmúlt egy év tapasztalataira alapoz kijelentéseivel, akkor is megfontolandók a tanácsai, hisz a sürgősségi fogászati rendelőben az elmúlt hónapokban már sok problémás fogazattal, akut esettel találkoztak az ott dolgozó szakemberek. Beszélgetésünk során ezekről a sürgősségi fogászati tapasztalatokról is szót ejtünk.

– Közel egy éve, hogy beindult a sürgősségi fogászati ellátás a csíkszeredai kórház Sürgősségi Betegellátó Egysége keretében. Milyen tapasztalataik vannak az elmúlt egy évről?

– Röviden azt tudnám válaszolni, hogy láttunk mindent ez alatt az egy év alatt. Nagyon jól meghatározott kritériumrendszer van arra, hogy mi számít sürgősségnek, és ezen eseteken belül minden előfordult az elmúlt hónapokban. A betegszám is meghatározó volt, nagyszámú beteget láttunk el. Így közel egy év után azt mondhatom, hogy megvan a létjogosultsága a rendelőnek és nagyon fontos, hogy működik. A visszajelzések is jók, a betegek és a város részéről is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Szakmailag is egy mérföldkő, és úgy látom, hogy a térség szempontjából is hasznos, nagy szükség volt rá.

– Gyerekeket és felnőtteket egyaránt ellátnak itt…

– Gyerekeket és felnőtteket is elláttunk, a legkisebbektől az idősebbekig, volt is páciensünk minden korosztályból. Van egy tévhit, előítélet a sürgősségi fogászattal kapcsolatosan, éspedig, hogy ide valószínűleg csak a nehezebb szociális helyzetben lévők fordulnak, de ez nem igaz. Ha sürgős problémáról van szó, akkor mindenki hozzánk fordul, függetlenül attól, hogy milyen a szociális helyzete. Tehát kisgyermekektől felnőttekig, társadalmi helyzetüktől függetlenül mindenkit kezelünk. Persze, a megszabott kereteken belül. Itt rendszerint elkezdjük a kezelést, és ezt majd más szakrendelőkben folytatják. Az ellátás elsősorban a fájdalom megszüntetésére, kezelésére vonatkozik, de emellett mindent el tudunk látni, ami a sürgősség kritériumainak megfelel. A kezelőegység korszerű, minden szakmai igényt kielégít.

– Melyik a leggyakoribb probléma, amivel itt jelentkeznek a betegek?

– Ha nem szaknyelven akarom összefoglalni, akkor azt kell mondanom, hogy a leggyakoribb és legnagyobb gondot a végtelenségig elhanyagolt fogak jelentik. Az olyan méretű fogszuvasodások, amikor már csak a fog fertőzött ér-ideg képletének eltávolítása jelenthet megoldást. Ez lesz a kezelési folyamat első lépése, amit majd magánrendelőben van lehetőség folytatni és befejezni. Szintén gyakoriak a traumák nyomán kialakuló fogtörések vagy kimozdulások (luxációk). Előfordul, hogy egyes traumák esetén a szájsebésszel is együttműködünk. Foghúzást csak nagyon indokolt esetben végzünk, amikor már nincs más megoldás.

– Miért ne hanyagoljuk el végtelenségig a fogproblémákat? Azon következményeken túl, amelyekről épp beszéltünk…

– Kezdjük talán a sérült esztétikával és az ehhez társuló rossz szájhigénével. Mondhatnánk, hogy ez a legkisebb gond az egészség szempontjából, de ugyanakkor a legszembetűnőbb. Közérzetünkre kellemetlen, társadalmi kapcsolatainkra előnytelen hatással tud lenni. Funkcionálisan a sérült fogak vagy foghiányok magát a rágást korlátozzák vagy lehetetlenítik el, a rágás pedig az emésztési folyamat egyik első, de nagyon fontos lépése lenne. Ugyanakkor a rossz fogak nagy gyakorisággal gócbetegségek kialakulásáért is felelősek. A gócban baktériumok szaporodhatnak fel, amelyek a véráramba kerülve a szervezet csökkent ellenállóképességű területein megtapadnak, és azokat megbetegítik. Utoljára hagytam, de megemlítem a probléma anyagi vonzatát, hisz ha az eddigiek nem „ijesztették” meg az embereket, akkor gondoljanak arra, hogy nagyon drága egy leromlott fogazat helyreállítása. A fogászati ellátás most sem olcsó, és egyre drágább lesz, a fejlődő technikának köszönhetően egyre minőségibb anyagok és munkák érhetők el, de ezek az árakat is fokozzák. A legegyszerűbb és legolcsóbb a megelőzés, és ezt kolléganőmmel együtt mindig el is mondjuk a pácienseknek. Át kellene billenjen nagyon sok páciens magatartása abba az irányba, melynek célja a megelőzés, tehát tulajdonképpen azért járjon fogorvoshoz évente egyszer-kétszer, hogy megbizonyosodjon arról, minden rendben van. Ez sokkal előnyösebb anyagilag is annál, minthogy tíz-tizenöt éven át hanyagoljuk a fogainkat, ezután pedig már csak egy drága protetikai munkával orvosolható a helyzet. Hab a tortán, hogy sokan szinte státuszszimbólumnak élnek meg egy-egy nagyobb munkát. Az emberek azért kellene fogorvoshoz járjanak, hogy a minimálisan invazív beavatkozásokkal megoldják a felmerülő kisebb gondokat vagy visszajelzést kapjanak arról, hogy rendben van-e a fogazatuk és tanácsot kapjanak a fogaik ápolására, egészségének megőrzésére. Szülőknek szoktam mondani, amikor amiatt aggódnak, hogy a fogát váltó gyermeknek kissé kifelé vagy befelé dőlt a foga, hogy most nem ez a lényeg, hanem hogy egészségesek legyenek maradjanak ezek a fogak, hogy amikor eljut oda a gyermek, hogy a fogak állásán az erre képzett szakorvos tudjon segíteni, akkor egészséges fogakkal tudjon dolgozni. A leglényegesebb a megelőzés, nem győzzük eleget hangsúlyozni.

– Szenvedélyesen beszél a megelőzésről, bizonyára szereti a szakmáját…

– Határozottan igen. Később irányultam e pálya felé, egy nagy váltás után, 24 évesen kezdtem el az orvosi egyetemet, de mai napig kifejezetten szeretem, amit csinálok. És kimondottan örülök a sürgősségi fogászati lehetőségnek, mert azt érzem, hogy itt csak erre kell koncentrálni. Itt nem kell a rendelőt menedzselni, és ilyenkor nagy megkönnyebbülés számomra, hogy csak a medicinára koncentrálhatok, amit szeretek. A másik nagy erőforrás az, hogy mivel rendszerint sürgős eseteket látsz el, azonnal érzed, hogy jót tettél valakivel.
Tusnádfürdőn nőttem fel, a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumba jártam, és az egyetem után ide jöttem haza a feleségemmel együtt. Ő is itt dolgozik a kórházban, kardiológus, ez is döntő volt abban, hogy itt munkát vállaltam. Van egy kisfiunk, itt élünk Csíkszeredában és hosszú távon is itt tervezzük az életünket.

Mi számít sürgősségnek
A Sürgősségi Betegellátó Egységek működésére vonatkozó miniszteri rendelet meghatározza, melyek azok az esetek, amelyek sürgősségi fogászati problémának minősülnek, és melyek a szolgáltatások, amelyeket ezekben a rendelőkben nyújtani lehet. A jogszabály szerint a sürgősség keretében ellátható esetek: sürgősségi foghúzás, szájnyálkahártya-gyulladás, ulcero-nekrotikus íngyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, akut fogbélgyulladás, akut fogmedergyulladás, tályog, szájüregi vérzés csillapítása, a fogak baleseti sérüléseinek ellátása, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrészszövetek konzervatív kezelése, frissen tört állcsont nyugalomba helyezése, állkapocsficam visszahelyezése. A fogászati sürgősség megoldása után a páciens követését, illetve a hosszú távú kezeléseket más fogászati rendelőben kell folytatni – olvasható a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház honlapján.

R. Kiss Edit

: an accessible web community