A legjobb „szíverősítőt” keresik

Több mint ezer minta érkezett a harmadik csíkszeredai Ákovita – Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete és partnerei szervezte verseny hivatalos megnyitóját csütörtök este a Fenyő Hotelben tartották. 

Bíró István
A legjobb „szíverősítőt” keresik
Fotó: László F. Csaba

A több mint ezer párlat és pálinka bírálata már csütörtök este elkezdődött és vasárnapig tart. A Kárpát-medence magyarok lakta térségeiből több mint ezer mintát küldtek be a termelők. Az immár harmadik Ákovita célja a minél jobb minőségű pálinka- és párlatkészítés ösztönzése, illetve a minőségi és kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése – tudtuk meg Becze István szervezőtől, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökétől. 

László F. Csaba

– A bíráló szakemberek is a Kárpát-medence különböző térségeiből érkeztek, hazai bírálóink is vannak. Összesen 30 bíráló van itt, illetve egy húsz tagú kiszolgáló stáb is dolgozik azért, hogy minden rendben legyen.

Az idei verseny egyik érdekessége, hogy egy számítógépes rendszert is fogunk használni a bírálat során.

Egy olyan új versenyszoftvert készítettünk, amely nemcsak a pálinkabírálatra jó, hanem méz- és sajtversenyeken is tudjuk majd használni. Ez a versenyszoftver abban segít, hogy ne tévedjünk, és minél jobb bírálat szülessen – mondta Becze István. 

László F. Csaba

A hivatalos megnyitón a köszöntőbeszédek után a bírálat is elkezdődött. A díjátadó gála június 30-án lesz.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!