Hirdetés

A Hópárducra emlékeztek

Éppen a napokban múlt tíz éve, hogy utoljára adott jelet magáról Erőss Zsolt a Kancsendzönga meghódítása után. A kerek évforduló fémjelezte az Erdélyi Kárpát-Egyesület által azóta minden évben megszervezett teljesítménytúrát.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 2 perc
A Hópárducra emlékeztek
Erőss Zsolt emléke előtt tisztelegtek az idei teljesítménytúrán is Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Nyolcadik alkalommal szervezték meg idén az Erőss Zsolt-teljesítménytúrát. A szokottól eltérően most a Gyilkos-tó partjáról rajtoltak a benevezők, és Gyergyószentmiklós határában értek célba 20, 30 vagy 50 kilométer lejárása után.

Barabás-Pál Hajnalka

A szombati rajt mindenkit emlékeztetett: éppen tíz évvel ezelőtt szakadt meg a kapcsolat a Hópárduccal a Kancsendzönga meghódítása után. Akkor ezrek várták lélegzet-visszafojtva, hogy életjelet adjon Erőss Zsolt vagy mászótársa, Kiss Péter.
A hagyományos teljesítménytúra előtt, péntek este megemlékeztek a Hópárduc erőn felüli teljesítményére. A Salamon Ernő Gimnázium előtti emlékmű mellett most már emlékpad is szolgálja a Hópárducra való emlékezést. A rendezvényen Vadász-Szatmári István, a gyergyói EKE elnöke sorolta fel Erőss Zsolt legnagyobb sikereit. Mint mondta, Magyarország és Erdély legsikeresebb hegymászója volt a gyergyói gyökerekkel rendelkező hegymászó.

– Itt az egykori iskolád előtt kilenc éve állítottunk emlékművet, amely mindig emlékeztet arra, hogy mi a kitartás, hogyan kell székely-magyarként élni, mi az igazi barátság, és hogy bárhol is jársz a világban, mindig gyergyószentmiklósi maradsz – hangzott el a megemlékezésen.

Barabás-Pál Hajnalka

A szombati teljesítménytúrán mintegy 400 versenyző indult. A csoportos rajt ezúttal elmaradt, hiszen a Gyilkos-tótól, kedv szerint indult a mezőny, legtöbben a 30 kilométeres távot választották. Gyergyószentmiklós kijáratánál, a Hétvirág panziónál volt a túra zárása, szerre érkeztek a versenyzők, este a Magasságok és mélységek című filmet nézték meg, majd tábortűz mellett lazítottak.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!