Hirdetés

A gyergyói iskolaigazgatók véleményét is kikérték az új oktatási törvény kapcsán

A gyergyói térség iskolaigazgatóival egyeztetett pénteken délelőtt Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár. A területi RMDSZ által szervezett eseményen a készülő új tanügyi törvény volt a fő téma. 

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 4 perc
A gyergyói iskolaigazgatók véleményét is kikérték az új oktatási törvény kapcsán
Fotó: Barabás Pál Hajnalka

A Gyergyó-térségben működő általános- és középiskolák vezetőit hívták össze megbeszélésre. Egyrészt az RMDSZ eddigi kormányzati munkáját ismertették számukra, de a következő időszak kihívásairól is szó volt.

Amint azt Barti Tihamér, a területi RMDSZ elnöke elmondta, azért tartotta fontosnak meghívni Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkárt és Bende Sándor képviselőt, mert

a készülő tanügyi törvény kihívás elé állítja az iskolákat.

– Fontos megtudni azt, hogy mi az, ami foglalkoztatja az iskolaigazgatókat, és hogyan lehet az elvárásaikat belevinni a törvénybe. Mivel tervezetet a parlamentben fogadják el, jó, ha szakemberek és parlamenti képviselők is tisztában vannak az intézményvezetők álláspontjával. Szerencsés találkozás ez – mutatott rá Barti.

A készülő oktatási törvény több olyan passzust is tartalmaz, melyet érdemes alaposan átbeszélni azokkal, akik a gyakorlatba ültetésben részt vesznek majd. Ezért, elmondása szerint, szívesen jött a találkozóra az Oktatási Minisztérium államtitkára, Kallós Zoltán. Mint kifejtette,

sok lényeges probléma van a kisebbségi oktatás terén, melyen javítani kell.

– Az új tanügyi törvény tervezetének kidolgozásában is az volt a fontos, hogy a már meglévő kisebbségi jogok a következő törvényben is biztosítva legyenek, semmiképp nem szeretnénk veszíteni ezekből. Ezek nem előnyök, hanem olyan jogok, melyek természetesek kellene legyenek, amikor kisebbségekről beszélünk – fogalmazott az államtitkár. 

Az eseményen a térség parlamenti képviselője, Bende Sándor is jelen volt. Arra hívta fel az iskolaigazgatók figyelmét, próbálják úgy alakítani a beiskolázást és a tanulók pályaválasztását, hogy a minden szakterületen tapasztalható szakemberhiányt enyhíteni lehessen. Eddig a gazdákkal és az iskolaigazgatókkal szerveztek megbeszélést, de más területeken is készül hasonló eseményekkel a Gyergyó Területi RMDSZ. Legközelebb, március utolsó napján a vállalkozókkal ülnek egy asztalhoz.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!