Hirdetés

A ferencesek legfőbb elöljárója mutatott be szentmisét

Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa mutatott be szentmisét pünkösdvasárnap Csíksomlyón. „Itt-tartózkodásunk a Boldogságos Szűz házában erősítsen meg bennünket a hit és a tanúságtétel életében, sokak javára, és hogy az Úr Jézus még napjainkban is jelen lehessen a mi életünkön keresztül is” – hangsúlyozta prédikációjában a ferencesek legfőbb elöljárója. A kegyhelyre még ma is zarándokok ezrei látogattak.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 2 perc
A ferencesek legfőbb elöljárója mutatott be szentmisét
Massimo Fusarreli és Orbán Szabolcs. Ő tolmácsolta a ferences elöljáró ünnepi üzenetét Fotó: Erdélyi ferencesek/FB

A reggeli szentmise után a gyalogos keresztalják hazaigyekeztek vasárnap Csíksomlyóról. Sokan azonban csak ma látogattak el a ferences Mária-kegyhelyre. Ezt bizonyítja az is, hogy Csíkpálfalva határában több száz személygépkocsi parkolt. A délelőtti szentmisét Massimo Fusarelli, a ferences rend elöljárója mutatta be. Prédikációjában – amelyet magyar nyelvre Orbán Szabolcs ferences szerzetes fordított – rámutatott: pünkösd ünnepén a Szentlélek kiáradásával Isten még közelebb jön a hívekhez. Ez valóban az egyház születése. Megjegyezte: úgy tűnik, hogy az „Isten leheletének” ezen ajándékával tanúi vagyunk saját teremtésünk bibliai beszámolójának, amikor Isten, miután a föld sarából megformálta Szívének hihetetlen gyümölcsét, amely mi vagyunk, részeseivé tette saját Életének, átitatva azt az Ő „leheletével”. Úgy fogalmazott: mi vagyunk a „lakás”, amelyben a Szentlélek úgy dönt, hogy stabilan „lakozik”: ez a mi nagy méltóságunk, végső hivatásunk, hogy Isten hordozói legyünk a világban.

Azért jöttünk ide, hogy Máriával, Jézus Anyjával, az Apostolok Királynőjével együtt fogadjuk Isten leheletét. Ő itt van velünk, és megnyit bennünket a Lélek jelenlétére és szüntelen munkálkodására bennünk, az egyházban és a világban. Mélységes kötelék van a Lélek személye és Szűz Mária között, aki hittel fogadta Őt az angyali üdvözletkor és egész életében mint Krisztus első tanítványa. Szent Ferenc Máriát egyházzá lett Szűznek nevezi: vele együtt mi vagyunk az a közösség, amely várja és fogadja a Lelket, és innen indul útnak, hogy hirdesse az evangéliumot minden népnek

– mondta a miniszter generális. Hangsúlyozta: korunknak sürgősen szüksége van az evangélium új hirdetésére.

Ma nem lehetünk keresztények csupán a hagyomány alapján, hanem elsősorban személyes, meggyőződésből és örömteli döntés alapján. A Szentlélek kísér bennünket, hogy növekedjünk a hitben, és Szűz Mária közel van hozzánk, amikor a hit, a remény és a szeretet életével Krisztust tesszük jelenvalóvá. Innentől kezdve Krisztus húsvétja erejének tanúi leszünk, engedve, hogy jelenléte életünkön és szavainkon keresztül is láthatóvá váljon. Ez a mai itt-tartózkodásunk a Boldogságos Szűz házában erősítsen meg bennünket a hit és a tanúságtétel életében, sokak javára, és hogy az Úr Jézus még napjainkban is jelen lehessen a mi életünkön keresztül is

– zárta a szentbeszédet Massimo Fusarelli, aki vasárnap délután négy órakor a Ferences Nagycsalád tagjaival találkozik, többek között a fiatalokkal is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!