Hirdetés

A cégek különböznek, a szabályok ugyanazok

Különböző cégek takarítják el a havat a megyei utakról, de a szabályok ugyanazok: reggel három és hét óra között a megbízott vállalatoknak végig kell járniuk a gondjukra bízott útszakaszokat – közölte pénteken Hargita Megye Tanácsa. A közleményben emlékeztetnek: a hókotrók mozgása nyomon követhető a megyei önkormányzat honlapján.

Hírszerkesztő: Kiss Előd-Gergely
Becsült olvasási idő: 3 perc
A cégek különböznek, a szabályok ugyanazok
Illusztráció Fotó: Hargita Megye Tanácsa

A közlemény ugyanakkor emlékeztet: a megyei utak téli karbantartására kiírt közbeszerzési eljárásokat kistérségenként bonyolította le Hargita Megye Tanácsa, a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Mint részletezték: a szabályok egységesek, a karbantartó cégek minden reggel három és hét óra között kötelezően végigjárják a szerződésben gondjukra bízott útszakaszt, megszórják csúszásgátlóval, majd az időjárás függvényében – havazás, jegesedés – délután ismét kiszállnak, és beavatkoznak, ha szükséges. Havazás esetén letakarítják a havas útfelületet, jegesedés esetén és a jegesedés megelőzése érdekében csúszásgátló anyagot szórnak az úttestre. Kidőlt fák, felfagyott sáncok esetében, vagy ha jégfelület kerül az úttestre, gyorsan beavatkoznak, és megszüntetik a közlekedést nehezítő körülményeket. Hóvihar vagy hófúvás esetén hómaróval avatkoznak be, és felszabadítják az utat – áll a közleményben.
Hozzátették: Borboly Csaba megyeelnök elő bejelentkezésben is elmondta a legfontosabb tudnivalókat.

Mint írták: több útszakaszon zajlik beruházás, és fontos, hogy a beruházást meg a téli karbantartást nem minden szakaszon ugyanaz a cég végzi.

A 123-as megyei úton Csíkszentmárton és Csinód között a beruházást a Multipland Kft. végzi, a karbantartást a Viaduct Kft. A 127-es megyei úton Cengellér és Gyergyótölgyes között a beruházás kivitelezője szintén a Multipland Kft., a karbantartásért a Wikend Forest Impex Kft. a felelős. 
A 135-ös megyei út Siklód és Etéd közötti szakaszán a beruházás kivitelezője a Multipland Kft., a karbantartást a Kanal Constr-Serv Kft. végzi, akárcsak a 136B jelzésű megyei úton Énlaka és Székelypálfalva között. A 131-es megyei úton a megyehatár és a szentpáli eltérő között, a 133-as megyei úton Szentpál és Kányád között, valamint a 137A jelzésű megyei úton az Ócfalva–Kányád–Petek-szakaszon a Cosedil SPA a beruházás kivitelezője, és a karbantartást is ez a cég végzi.
„Összesen 672,728 km megyei úton végzünk hóeltakarítást. Továbbra is követhető a hókotrók mozgása GPS-en a hargitamegye.ro oldalon, információt lehet kérni vagy bejelenteni megyei utakkal kapcsolatos problémákat a 0266 207 774 telefonszámon, valamint e-mailben, a dispecerat@judetulharghita.ro címen” – idézte a közlemény Borboly Csabát.

Kövessen a Facebookon!