Hirdetés

5079 lejre nőtt a nettó átlagbér a statisztikai intézet szerint. Ön is érzi?

Tavaly decemberben novemberhez viszonyítva 314 lejjel (6,6 százalékkal) 5079 lejre emelkedett a nettó átlagbér Romániában – közölte hétfőn az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
5079 lejre nőtt a nettó átlagbér a statisztikai intézet szerint. Ön is érzi?
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

A bruttó átlagbér 8301 lej volt 2023 decemberében, 535 lejjel (6,9 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban. A legnagyobb nettó átlagbért – 12 710 lejt – a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazatában, a legkisebbet – 2825 lejt – a vendéglátóiparban jegyezték. 2022 decemberéhez képest 15,5 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban – írja az Agerpres hírügynökség.

Decemberben a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, bónuszok, 13. fizetés, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult – közölte az INS.


Hirdetés

A legnagyobb mértékben – 57,1 százalékkal – a szénkitermelésben nőtt az átlagbér, a legjelentősebb – 8,8 százalékos – csökkenést pedig a gépgyártásban jegyezték. Jelentős mértékű – 34,8 és 32,9 százalékos – béremelkedést regisztráltak továbbá a kőolaj és földgáz kitermelésének ágazatában, illetve a villamos és hőenergia, meleg víz előállításának és szolgáltatásának ágazatában. Az ércbányászat ágazatában pedig 6,2 százalékos bércsökkenést jegyeztek.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a közigazgatásban 5 százalékkal, az egészségügyben és a szociális ellátásban 2,8 százalékkal nőtt a nettó átlagbér decemberben novemberhez viszonyítva. Ezzel szemben a tanügyben az előző hónaphoz mérten 2,3 százalékkal csökkent az átlagbér a téli vakáció miatt.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!