Hirdetés

Az ingyenes parkolás ára

A városban zajló alapinfrastruktúra-beruházások miatt alig akad üres parkolóhely, és szinte állandónak mondhatók a forgalmi dugók Gyergyószentmiklóson. A kaotikus állapotok enyhülését leghamarabb jövőre várhatják az autósok.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 9 perc
Az ingyenes parkolás ára
Csak a jelzés mutatja a szándékot: a fizetéses parkolási rendszer elméletileg üzemkész, gyakorlatilag elmélet Fotó: Vlaicu Lajos

Míg a megye több városában már jó ideje üzemel, Gyergyószentmiklóson tovább várat magára a fizetős parkolás bevezetése, noha magát a rendszert már évek óta kifejlesztették és kiépítették. A városban még 2020-ban állítottak fel parkolóórákat, de ezeket igazából sohasem használták. Utoljára 2023 tavaszán merült fel a fizetéses parkolási rend alkalmazása, akkor tesztüzemmódban néhány hétig működtették is a rendszert, de aztán a kezdeményezést mégsem ültették gyakorlatba. A késlekedés összefüggésben áll a város valamennyi negyedében és a számos útszakaszon zajló beruházásokkal – s míg a helyiek már hosszú ideje kénytelenek együtt élni ezekkel az állapotokkal, s így „hozzászoktak” az útlezárásokhoz, a forgalomeltereléshez, a dugókhoz, a hosszú menetidőhöz és a szabad parkolóhelyek hiányához, a városba érkezőket meglepi és összezavarja a forgalmi zűrzavar.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kisváros, fővárosi káosszal

– Kisvároshoz képest méltatlan állapotok uralkodnak a közlekedésben, ráadásul városszerte alig lehet parkolóhelyet találni

– fogalmazott lapunknak egyik gyergyószentmiklósi olvasónk. – Türelmesek vagyunk, mert tudjuk, hogy a jelenlegi beruházások hosszú távon a város javát szolgálják, de a közösség is elfogadóbb lenne, ha az illetékesek előre kommunikálnák, hogy éppen melyik útszakaszt és mikortól zárják le. Táblákkal kellene jelezzék, hogy merre kerülhetnek az autósok. Városunk szűk terekkel rendelkezik, vannak, akik reggel leparkolják a központi park valamelyik oldalán az autójukat, és egész nap nem mozdítják el onnan, a központban tehát majdnem esélytelen üres parkolót találni. A fizetéses parkolást jelző táblákat, a parkolóórákat üzembe kellene helyezni, ha már valamikor pénzt költöttek rájuk – vélekedett.
Másik olvasónk megerősítette: a helyiek hiányolják a nyílt kommunikációt és azt a személyt, aki összefogná a városban zajló infrastrukturális beruházásokat.
Egy, a városközpontban dolgozó személy szintén arról számolt be, hogy az ottani kereskedelmi egységekben dolgozók autói foglalják el a parkolóhelyek nagy részét. Elismerte, ha fizetni kellene a parkolásért, valószínűleg több hely maradna szabadon. Mint mondta, az üzletek ellátását nem zavarják a parkoló autók, mert többségüknek van kijárata a hátsó udvarról, viszont az ügyfelek, vásárlók csak a központtól távol tudnak parkolni. Ugyanakkor attól is tart, hogy a helyiek számára túl drága lesz a parkolási díj, ha bevezetik.

Az ingyenes parkolás ára
Fóliába burkolt parkolóóra a központban. 2025-ben kicsomagolnák

Fecske hozza a parkolójegyet?

Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós alpolgármestere elismerte: a város területén szinte mindenhol egyszerre dolgoznak, csatornát fektetnek, aszfaltoznak, járdákat, esővíz-elvezetőket építenek. A beruházásokkal járó kellemetlenségek miatt az elöljáró a lakosság türelmét kérte.

– Reméljük, jövő tavaszra befejezik a beruházások nagy részét. Addig viszont nem indítjuk el a fizetéses parkolási rendszert. A fizetős parkolást jelző táblákat és jegyautomatákat négy évvel ezelőtt felszereltük, a rendszer működik, amint az a rövid ideig tartó tesztfázis alkalmával bebizonyosodott. Később viszont tanácshatározattal beszüntettük, mert városszerte kezdődtek a beruházások, és nem akartuk ezzel is megnehezíteni a mindennapokat

– részletezte megkeresésünkre az alpolgármester. Hozzátette: a fizetéses parkolás bevezetése előtt a kivitelezők a helyreállítás részeként fel kell fessék a parkolóhelyeket jelző sávokat. A városháza ezt követően tájékoztatja a lakosságot a fizetős parkolás bevezetéséről, árakat szabnak, és onnantól Gyergyószentmiklós is felzárkózik Csíkszereda és Székelyudvarhely után a fizetős rendszert működtető városok közé.
A díjak megállapításánál valószínűleg zónákra osztják majd a várost: a központi rész lesz a legdrágább, majd a városközponttól távolabb egyre olcsóbban válthatnak parkolójegyet az autósok, mondta az alpolgármester.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!