Hirdetés

4554 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában

Idén márciusban februárhoz viszonyítva 6,7 százalékkal (284 lejjel) 4554 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában; 2022 harmadik hónapjához képest 15,7 százalékos a növekedés – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 2 perc
4554 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

A legnagyobb nettó átlagbért – 10 989 lejt – a dohányiparban jegyezték, a legkisebbet – 2430 lejt – pedig a vendéglátóiparban. A bruttó átlagbér 7290 lej volt márciusban, 445 lejjel (6,5 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban.

Márciusban a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagkereset, ami a különféle alkalmi juttatásoknak (éves vagy különleges teljesítményért járó bónuszok), a természetbeni és pénzbeli juttatásoknak, a nettó nyereségből származó összegeknek és egyéb juttatásoknak (beleértve az utalványokat is) tudható be. A nettó átlagbér növekedéséhez a vállalatok bevételeinek emelkedése is hozzájárult – közölte az INS.

A legjelentősebb – 41,7 százalékos – átlagbér-növekedést a biztosítási és viszontbiztosítási ágazatban jegyezték; a dohányiparban 37,8 százalékkal, a pénzügyi közvetítői piacon 31,9 százalékkal nőtt az átlagfizetés. Ezzel szemben a kitermelőiparban 10,1 százalékkal, a filmiparban 4,5 százalékkal csökkent az átlagbér.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti: a közigazgatásban 3,1 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 1,8 százalékkal, a tanügyben 6,8 százalékkal nőtt márciusban a nettó átlagfizetés februárhoz képest – tájékoztat az Agerpres hírügynökség.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!