Hirdetés

2800 lejt keres átlagosan egy gyorsfutár

Mintegy 3500 lej a szállításban és kiszállításban (áruterítés) dolgozók nettó átlagfizetése, míg az ágazat alkalmazottainak kétharmada nem keres többet nettó 4000 lejnél havonta – derül ki egy állásközvetítő portál hétfőn közzétett adataiból.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 4 perc
2800 lejt keres átlagosan egy gyorsfutár
Képünk illusztráció Fotó: László F. Csaba / Archív

Az eJobs portál szerint a szállítás és disztribúció ágazata az egyik olyan terület, amely tömegesen toboroz, év elejétől mostanig több mint 2600 állást hirdettek meg a munkáltatók a portálon. Ugyanakkor ez a terület vonzza a legnagyobb számú jelentkezőt; januárban több mint hatvanezer álláskereső regisztrált ezekre az állásokra. A legtöbb állás a pályakezdő és tapasztalatlan jelölteket célozza meg, valamivel kevesebb állás esetén szükséges két és öt év közötti szakmai tapasztalat.

Januárban felsővezetők és menedzserek sokkal kevésbé voltak keresettek – írja az Agerpres hírügynökség. 

– Ez azért van így, mert ebben az ágazatban nagy a fluktuáció a pályakezdő és középszintű szegmensekben. Emellett az elmúlt két évben jelentősen megnőtt az ágazatban működő munkaadók üzleti forgalma, így bővíteni kellett alkalmazottaik körét. Jelenleg például csak futároknak több mint 700 meghirdetett állás van a platformon – tájékoztatott Roxana Drăghici, az eJobs eladási igazgatója.

Az eJobs portálnak a Salario bér-összehasonlító program adataira támaszkodó összegzése szerint a szállítás és elosztás területén dolgozók átlagfizetése havi 3500 lej.

Egy gyorsfutár átlagfizetése 2800 lej, egy diszpécseré 4000 lej, egy promoteré 2800 lej.

A településen belül áruszállítással foglalkozó sofőrök átlagban 2700 lejt keresnek (ez csak azokra vonatkozik, akiknek a munkája nem jár más városokba vagy külföldre utazással).

Drăghici szerint

a kamionsofőrök átlagbére megközelíti a havi 3800 lejt, a nemzetközi áruszállításban dolgozoké pedig meghaladhatja a 13-14 ezer lejt is.Ebben az ágazatban a szakértői vagy vezetői állások esetében a kínált fizetések meghaladhatják a hasonló állások általános piaci átlagát. Így egy gazdasági igazgató havi 20 ezer lejt kereshet, egy számítógépes rendszerekért felelős technikai vezető 18 ezer lejt, egy projektmenedzser 16 ezer lejt, egy ügyvezető igazgató 13 ezer lejt.

Az elmúlt hónapban 61 ezren jelentkeztek a szállítás és disztribúció ágazatában az eJobs portálon meghirdetett állásokra. A jelentkezések 4,7 százaléka távmunkára vonatkozik. A jelentkezőknek mintegy 5,3 százaléka külföldön meghirdetett állásra pályázott. A kezdő állások esetében a romániai és a nyugat-európai országok közötti bérkülönbség akár 1:5 is lehet – derül még ki az adatokból. A portálon ajánlott legalacsonyabb nettó átlagbérek ebben az ágazatban a következők voltak: számítógép-kezelő – 2300 lej, futár – 2500 lej, raktárvezető – 2700 lej, technikus – 2700 lej, junior könyvelő – 2800 lej.

Az országban a következő városokban a legalacsonyabbak a nettó átlagfizetések: Galac (1800 lej), Vaslui (2300 lej), Buzău (2500 lej), Brăila (2500 lej), Zilah (2700 lej). A legnagyobb nettó átlagfizetéseket pedig a következő városokban ajánlják az ágazat munkáltatói: Bukarest (4000 lej), Kolozsvár (3800 lej), Temesvár (3500 lej), Nagyszeben (3300 lej), Arad (3000 lej). Románia legnagyobb munkaerő-közvetítő platformján, az eJobs.ro portálon jelenleg 33 ezer állást lehet megpályázni. A portál bérelemző programjába pedig több mint 550 000 szakember vezetett be bérekre vonatkozó adatokat.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!