Hirdetés

Népviseletben ünnepelnek

Hitében erős, erkölcsében tiszta, és önazonosságában szilárd ifjúságot akarunk – ezzel a mottóval szervezik az Ezer Székely Leány Napját. A hagyományőrzők szombat reggel Csíkszereda főterén gyülekeztek, ahonnan a csíksomlyói Hármashalom-oltárhoz vonultak. A találkozó legfontosabb mozzanatait percről percre mutatjuk.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 5 perc
Népviseletben ünnepelnek
Közös tánc a Szabadság téren Fotó: László F. Csaba

17:10

A  csíksomlyói nyeregben ünneplő embersereg a színpadon a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadását láthatta, majd ezt a hagyományokhoz híven közös tánc és fénykép készítés követte a népviseletbe öltözött résztvevőkkel.

László F. Csaba

12:40

A színpadon megkezdődtek a hagyományőrző néptánccsoportok előadásai, melyek sorát a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes utánpótláscsoportjának műsora nyitotta meg.

László F. Csaba

László F. Csaba

László F. Csaba

Emellett többféle kísérőprogramba is be lehet csatlakozni a nap folyamán. A rendezvény idején a kézműves standoknál különböző mesterségeket, kézműves tevékenységeket lehet kipróbálni, mint a kenderfonás, székelykapu-faragás, kovácsmesterség, szalmakalapvarrás, fazekolás, tojáspatkolás, bútorfestés vagy csomózás-bogzás.

A csíksomlyói nyeregben népviseleti kiállítás is megtekinthető a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes viselettárából, illetve népviseleti divatsarok is várja az érdeklődőket, ahol haj- és fejdíszeket próbálhatnak fel, az együttes táncosai pedig kérésre hajfonatokat is készítenek.

László F. Csaba

12:20

Az egybegyűltekhez Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere szólt, aki Kodály Zoltán szavait idézve kezdte ünnepi köszöntőbeszédét: A hagyomány formái változhatnak, de lényege ugyanaz marad, amíg él a nép, amelynek lelkét kifejezi.

Az Ezer Székely Leány Napja az az ünnep, amely lehetőséget teremt számunkra, hogy a mindennapok pörgéséből kiszakadva magunkra vegyük őseink viseletét, elénekeljük az ősi dallamokat, imádkozzunk, és a muzsikusok által húzott ősi ritmusokra közösen dobbanjon a lábunk és a szívünk. Lehetőséget teremt arra, hogy megéljük, bár különbözőek vagyunk, akárcsak a székely népviselet különböző fajtái, összetartozunk fogalmazott Korodi Attila.

Ugyanakkor kiemelte: ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy megtapasztaljuk a hagyomány és a hit megtartó erejét. Az Ezer Székely Leány Napja ma már egy igazi kulturális, közösségi élmény.

László F. Csaba

11:00

Elkezdődött az ünnepi szentmise, melyet Sebestyén Ottó csíkzsögödi plébános mutat be.

A mise végén Mosoly Tibor kántor és a csíkzsögödi Szentháromság templom énekcsoportja a Hármashalom-oltár előtt álló ünneplőkkel együtt énekelte a magyar és székely himnuszt.

László F. Csaba

9:15

Több száz székely ruhába öltözött hagyományőrző gyűlt össze szombaton reggel kilenc órakor a csíkszeredai Szabadság téren, hogy részt vegyen az idei Ezer Székely Leány Napja rendezvény megnyitóján. 

László F. Csaba

A résztvevőket Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte. Az elöljáró beszédében úgy fogalmazott: belsőleg és külsőleg egyaránt az egyik legszebb nap az Ezer Székely Leány Napja, mert meg tudjuk mutatni a kultúránkat, össze tudunk gyűlni, közösen ünnepelünk, majd imádkozunk. Ugyanakkor hozzátette: egy olyan erős közösség vagyunk, melyre lehet támaszkodni, építeni, ha bármit tőlünk elvesznek, elvitatnak, hogyha a kultúránkra támaszkodunk és a hitben erősen, kitartóan dolgozunk, akkor bármit képesek lehetünk megvalósítani. 

A megnyitót közös tánc követte, majd az ünneplők a Szabadság térről elindultak a Hármashalom-oltárhoz, ahol 11 órától ünnepi szentmise kezdődik.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!