Puskavégre került a Homoródszentpálon garázdálkodó medve

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka ismét egy homoródszentpáli gazdaságba tört be az a medve, amely az elmúlt két héten garázdálkodott a környéken, rettegésben tartva a gazdákat. 

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Puskavégre került a Homoródszentpálon garázdálkodó medve
Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Homoródszentmárton községhez tartozó Homoródszentpálon és Recsenyéden összesen 12 birkát pusztított el a nagyvad az elmúlt két héten, több gazdaságba is betört, és nemcsak az állatállományban, hanem a gazdasági épületekben is kárt tett.

Az éjszaka azonban időben észlelték a nagyvad jelenlétét Szentpálon, az egykori állami gazdaság területén, és a 112-es segélyhívón az eset bejelentését követően időben a helyszínre érkeztek a helyzet kezelését mérlegelő bizottság tagjai, akik egyértelműen veszélyesnek ítélték meg az állatot.

Jakab Attila polgármester pedig elrendelte a medve kilövésére vonatkozó rendeletet. 

– Sikerült kilőni a kártevő medvét az éjszaka fél három körül, amelyet minden helyszínen vadkamerák segítségével azonosítottunk, és a felvételek bizonyították, hogy ugyanarról a példányról van szó. Nem volt mit sokat gondolkodni, hiszen mindenképp veszélyt jelentett az emberekre, állatokra egyaránt – mondta az elöljáró.

Az állat kilövését követően a szakemberek megállapították, hogy egy 6-7 év körüli fiatal hím medvéről volt szó, amely minden bizonnyal tovább folytatta volna a garázdálkodást a környéken. Az állatot a Nagy-Küküllő Vadász és Sporthorgász Egyesülethez szállították. A medve bőre és a koponyája az állat trófeája, ami az állam tulajdonát képezi, a polgármester azonban kezdeményezni fogja, hogy adományozzák tanulmányi céllal a homoródszentpáli iskolának, és ott állítsák majd ki. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!