Madárodúk a faállományért

Mesterséges madárfészkek készültek a Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Dianem Vadásztársaság együttműködésében. Fiatalok bevonásával helyezték ki ezeket Gyergyószentmiklós határában az erdőben, hogy minél több madár élőhelyet alakítson ki, ezzel védve a faállományt a károkozóktól.

Barabás-Pál Hajnalka
Becsült olvasási idő: 3 perc
Madárodúk a faállományért
Természtes módon védik az erdőt Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

A Kormányfőtitkárságon belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály és a Dianem Vadásztársaság közös szervezésében rendezték meg az Integrált erdővédelem biológiai kártevőirtás révén – fészkelőhelyek kialakítása madarak számára projekt bemutató konferenciáját Gyergyószentmiklós mellett. Amint a Dianem Vadászegyesület alelnöke, dr. Farkas Attila ismertette az eseményen, a projekt keretében 300 madárfészket terveztek meg, készítettek el fából és helyeztek ki a faállományt megtizedelő erdei kártevők természetes úton való megfékezése érdekében. 
– Az első évben a fészkek 42-43 százalékát elfoglalták, ez nagyon jó eredménynek mondható – mutatott rá a szakember. Bár többféle madárfaj „letelepedését” célozták meg, az elfoglalt fészkekben csak széncinegék élnek. – Minél több madár él itt, annál több rovart pusztítanak el, ez egy természetes erdővédelmi módszer – mondta dr. Farkas Attila. 
Az alelnök hangsúlyozta, a projekt folytatódni fog, az odúkat folyamatosan megfigyelik, így egy óriási adatbázis jön létre a bennük élő madarakról. Az adatokat tudományos célra, de oktatási tevékenységekre is fel lehet használni. 
A konferencián részt vett Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora; Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke; Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós alpolgármestere; a Dianem Vadásztársaság elnöke, Veress Csaba, alelnöke, Farkas Attila és tagjai, valamint a környékbeli középiskolák diákjai, akik közül többen részt vettek a projekt megvalósításában is. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!