Hirdetés

A múlt és a jövő kérdései

Több mint száz résztvevővel zajlott a Magyar Unitárius Egyház Lelkésztovábbképző tanfolyama Csehétfalván. Az eseményt évente egy alkalommal, más-más helyszínen szervezik meg.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
A múlt és a jövő kérdései
Kovács István unitárius püspök Fotó: Magyar Unitárius Egyház/Fb

Az elmúlt héten, június 12–14. között szervezték meg Csehétfalván a Magyar Unitárius Egyház Lelkésztovábbképző tanfolyamát. Több mint száz lelkipásztor vett részt, két csoportban egyházkörök szerint, Miskolctól Kézdivásárhelyig, Szatmárnémetitől Déváig, sok helyről az eseményen. A továbbképzőn Kovács István püspök is jelen volt, hogy lelkesítse, meghallgassa és beszélgessen a résztvevőkkel. A továbbképzőt évente egyszer szervezik meg, ilyenkor rendszerint bemutatják az elmúlt időszakban megjelent itthoni egyházi munkákat. Az idei lelkésztovábbképzőn az Unitárius Lelkészek Országos Szövetsége (ULOSZ) által megjelentetett Kovács István Sándor-kötet és a MUE Nagykönyvtára és Gyűjtőlevéltára által kiadott dr. Molnár Lehel-kötetet mutatták be. A továbbképző a Múlt és jövő kérdései témakör köré épült.
– Fontos számunkra, hogy úgy legyünk progresszívek, haladó szelleműek, hogy közben a múlt értékeit is megtartsuk. A semper reformanda elv szerint az egyén és az egyház is mint intézmény rendszerint meg kell újítsa önmagát, kell reformálja önmagát. Felül kell vizsgálni, hogy honnan indultunk, min mentünk keresztül és hová érkeztünk meg. És ha nem tetszik, ahová megérkeztünk, akkor reformálni kell, változtatni, újjáteremteni önmagunkat a Jóisten segítségével – fogalmazott Székely Kinga Réka, az unitárius egyház, hitéleti és missziói előadó-tanácsosa, homoródszentpéteri lelkész. Mint mondta, a továbbképző során megvizsgálták, hogy a gyakorlati teológia területein milyen új munkák jelentek meg a testvér egyházaknál (protestáns egyházak Európában és az AEÁ-ban), milyen témák foglalkoztatják őket, és milyen viszonyban vannak ezek a saját aktuális témáikkal. A jelen lévő lelkészek az előadások során betekintést nyerhettek Kovács István Sándor lelkész és teológiai tanár életébe, amely első része a kommunista diktatúra sötét éveiben bontakozott ki. dr. Molnár Lehel írása révén visszatekintettek a 17. század végére és 18. század első felébe, Almási Gergely Mihály püspök vizitációs útjainak megismerésével. Szó volt a hívek nyilvántartásáról és elérhetőségéről a világháló lehetőségeit kihasználva, illetve a kolozsvári Valláskutató Intézetet beszámolóját is figyelemmel kísérhették az erdélyi népesség alakulásáról a legutóbbi népszámlálás adatai alapján. A lelkésztovábbképző tanfolyamnak jövőre is lesz folytatása, idén, az egyház főjegyzője, Andrási Benedek volt a főszervező, őt segítette a Püspöki és Főhatósági Hivatal több munkatársa, valamint a Protestáns Teológiai Intézet Unitárius Karának (PTIUK) teológiatanárai.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!