A lakók hozzájárulására is szükség van

Megfelelő ütemben halad a gyergyóremetei gázhálózat kiépítése: a folyamatosan zajló utcagyűlések révén a lakók minden kérdésükre választ kapnak az illetékesektől, hogy a lehető legtöbb információ birtokában dönthessenek a bekötésről. Gyer­gyó­új­fa­lu­ban engedélyekre és szerződéskötésre várnak, hogy elindulhasson a munka.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
A lakók hozzájárulására is szükség van
Megfelelő ütemben. Túl a felén Fotó: Gyergyóremete polgármesteri hivatala

A remetei gázhálózat kiépítése tavaly augusztusban kezdődött el a terepmunkálatokkal, a település külső részeitől indulva haladnak befelé: összesen 62 kilométernyi vezeték kerül a földbe.
A munkálatnak a felén túl vagyunk, ami a hálózatépítést és a bekötéseket illeti, nemsokára következik a belső tervek elkészítése, majd a nyomáscsökkentőket és a gázórákat szerelik be az illetékesek, de nem feledkezünk el az utak helyreállításáról sem a projekt végeztével – mondta érdeklődésünkre Lacz­kó-Al­bert Elemér, Gyer­gyó­re­me­te polgármestere. Hozzátette: a háztartások bekötéseit a gáztűzhelyekig mérnökök végzik, ezek a költ­ségek a lakókra hárulnak, az engedélyeztetett tervek ház­tar­tásonként 550 lejbe kerülnek. A további munkálatok viszont a projekt befejeztéig ingyenesek: mindazok, akik év végéig beköttetik ingatlanjaikba a gázt, nem kell fizessenek ezért a munkálatért.
A községben zajló nagyléptékű munkálatok miatt sok a lezárt útszakasz, az elterelések: ezekhez kérik a lakók türelmét, hiszen a tervek szerint az év végéig elindul a szolgáltatás. 
Laczkó-Albert Elemér pol­gár­mester hangsúlyozta: az eddigi munkálatokat öne­rő­ből finanszírozta a község, 15 millió lej értékben, nemrég érkezett meg a pályázati összeg első része. 
Gyergyóújfalu az Anghel Saligny-program keretében nyert finanszírozást a község gázhálózatának kiépítésére. Bár a munkálatok még nem kezdődtek el, az előkészületek már megtörténtek a beruházás kapcsán.
A tervezés utolsó szakaszába érkeztünk, a vasúti vállalattól egy engedélyre, a gáz­szol­gáltatótól pedig egy jóváhagyásra várunk, majd a szerződéskötés következik – számolt be érdeklődésünkre Egyed József polgármester. A munkálatok elvégzéséhez már van kivitelező cég és a nyomáscsökkentőkre is megvannak az engedélyek – tette hozzá. 
A Gyergyóújfaluban, valamint a hozzá tartozó Tekerőpatakon és Kilyénfalván kiépítendő gázhálózatra teljes finanszírozást nyert a község, így az önkormányzatot nem terheli önrész; a lakóknak a belső szerelést, a mérőponttól a fogyasztási pontig felmerülő költségeket kell fizetniük. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!