Isten emberszeretetét ünneplik

Időjárástól függetlenül a Far­kas­la­ka községbeli Gordon-hegyen lévő Jézus Szíve-kilátóhoz várják szombaton a zarándokokat. Idén immár tizedik éve, hogy búcsút és zarándoklatot szerveznek a kilátónál a bogárfalviak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Isten emberszeretetét ünneplik
Várják a zarándokokat. Jézus Szíve ünnepe Fotó: Jakab Emil/archív

Idén is megrendezik a Farkaslaka és Bogárfalva fölötti magaslaton, Jézus Szíve ünnepe alkalmából a szokásos zarándoklatot. A búcsú idén jubilál, hiszen tíz évvel ezelőtt szervezték a Jézus Szíve-kilátóhoz az első zarándoklatot.
– Jézus Szent Szívének ünnepén Isten emberszeretetét ünnepeljük, ami abban érte el csúcspontját, hogy Egyszülöttét adta a világnak. Ez az ünnep mozgó ünnep, a római katolikus egyházi év utolsó változó ünnepe: mindig az Úrnap nyolcadát követő péntekre esik. A bogárfalvi búcsút az ünnepet követő szombaton tartják meg rendszerint, így idén június 17-én lesz – részletezte Benedek Sándor székelyszentléleki, bogárfalvi plébános. Mint mondta, az elmúlt egy évtizedben csupán egyetlen évben nem tudták a hegyen megtartani a rossz idő miatt a szentmisét, akkor a bogárfalvi templom és környéke szolgált a keresztúti ájtatosság és a búcsús szentmise helyszínéül. Idén is bíznak a jó időben, de időjárástól függetlenül a Jézus Szíve-kilátóhoz várják a zarándokokat.

Jakab Emil/archív

A turisztikai és vallási szempontból is fontos Jézus-szoborhoz vezető út egyébként jó állapotban van, az első fél kilométeres szakaszt aszfaltréteg borítja, tovább kövezett mezei út vezet fel egészen a kilátóig. A gyalogos zarándoklat 9 órakor indul Bogárfalváról, az ünnepi szentmise 12 órakor kezdődik, előtte egy órával pedig keresztúti ájtatosságot tartanak. A szentmise szónoka Szász János pápai káplán, tb. kanonok, nagyenyedi plébános lesz. A Kelet-Európa legmagasabb Krisztus-ábrázolásának számító alkotás búcsújára nemcsak a községből, hanem egész Udvarhelyszékről érkeznek a hívek, évről évre nő a zarándokok száma.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!