Hirdetés

Zökkenőmentes óvodai iratkozás

Június hatodikától kezdődően kérvényezhetik a szülők azoknak a gyermekeknek az óvodába, napközi otthonba való újraíratását, akik a 2022–2023-as tanévben is óvodások voltak, és még nem iskolakötelesek. A legkisebbek, akik eddig nem jártak semmilyen tanintézetbe, jelentkezését június 15-től fogadják.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
Zökkenőmentes óvodai iratkozás
Elkezdődött az óvodákba történő visszairatkozás Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában érdek­lőd­tünk, hogy az óvo­dák, napközi otthonok vezetői számítanak-e arra, hogy az általános tanügyi sztrájk befolyással lesz a tanin­té­zetekbe való beiratkozásra. Már­ton Adél, a kora gyermekkori nevelésért felelős tanfelügyelő elmondta: tudomása szerint minden óvodában, napközi otthonban dolgoznak az alkalmazottak, úgyhogy nem tartja valószínűnek, hogy bármilyen csúszás lenne a beiratkozással, reméli, hogy a megadott kalendárium szerint zajlik a folyamat. A napközi otthonok, óvodák vezetői is úgy vélik, nem lesz semmilyen akadálya az iratkozás folyamatának.
Kedden kezdődött el az óvodákba, napközi­ ottho­nok­ba való visszairatkozás szakasza. Ez azt jelenti, hogy azok a szülők, akiknek gyermeke a 2022–2023-as tanévben is óvodás volt és még nem iskolaköteles, kérvényezhetik az óvodába való újraíratást. A visszairatkozás egy kérvény kitöltéséből áll, amelyet június 6–14. között lehet benyújtani, az eredményeket és fennmaradt szabad helyek számát június 14-én délután két órakor teszi közzé a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és az óvodák, napközi otthonok. Az érvényes iratkozási folyamat úgy zárul le, hogy bevezetik a számítógépes rendszerbe az adatokat, a szülő aláír egy formanyomtatványt, így lesz hiteles és érvényes a gyermekek felvétele, tájékoztatott Márton Adél. 
Azon gyermekek iratkozását, akik eddig nem jártak óvodába, június 15-től kezdődően fogadják, a beiratkozás első szakasza június 15–30. között zajlik. Ekkor a szülők egy iratcsomót és formanyomtatványt kell benyújtsanak az oktatási intézményhez, a fennmaradt helyek számát június 30-án 14 órakor függesztik ki. 
Az iratkozás második szakasza július 3–18., a harmadik, úgynevezett korrekciós, kiegészítő szakasz pedig augusztus 20–30. között zajlik. A második szakasz után fennmaradt helyek számát július 18-án 14 órakor hozzák nyilvánosságra, a harmadik szakasz pedig azon gyermekek számára van fenntartva, akiket az első két szakaszban férőhelyek hiánya, vagy egyéb okok miatt nem írattak be a szülők a beiratkozás második szakaszát követően a megüresedett helyekre. A módszertan alapján a harmadik szakaszban az első két szakasz után besorolatlanul maradt gyermekeket, azokat az előkészítő osztályba jelentkezőket, akiknek a Hargita Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ elutasította jelentkezését, valamint a második életévüket betöltött, óvodai csoportba jelentkező gyermekeket lehet beíratni. Ilyen esetben a szülők a Hargita Megyei Tanfelügyelőségre kell kérelmet benyújtsanak.
Az első két szakaszt követően besorolatlanul maradt gyermekek beíratása után fennmaradt helyek számát augusztus 31-én 14 órakor teszik közzé. A 2023–2024-es tanévtől az intézményekbe beíratott gyermekek adatait szeptember 8-án vezetik be a rendszerbe. 
A beiskolázási terv szerint Hargita megyében a következő tanévtől közel tizenegyezer gyermek kezd ősztől bölcsődébe, kis-, közép- vagy nagycsoportba járni.
Az intézményvezetőktől megtudtuk: az óvodákba, napközi otthonokba az első szakaszokban olyan gyermekeket lehet beíratni a 2023–2024-es tanévtől kezdődően, akik az év végéig betöltik harmadik életévüket, városi lakcímmel rendelkeznek, lehetőleg minél közelebb a választott intézményhez, és előnyt jelent az, ha nagyobb testvére már abba a napközi otthonba, óvodába jár. Az intézmények igazgatói konkrét számokat nem osztottak meg velünk, hogy hány szabad hellyel számolnak ősztől, annyit tudtunk meg, hogy minden évben csak a legkisebbek számára indulnak új csoportok, és általában annyit fogadnak, ahány gyermek iskoláskorba lép, és elhagyja az óvodát, napközi otthont.
A Hargita Megyei Tanfelügyelőség honlapján és Fa­ce­book-oldalán román és magyar nyelven egyaránt elérhető a bölcsődei és óvodai iratkozások naptára, módszertana és az intézményekhez tartozó számok is. Az idéntől megváltozott a módszertan, így megengedi azt a lehetőséget, hogy a szülők három opciót tüntethessenek fel a beiratkozási kérvényben – hívta fel a figyelmet Márton Adél –, hogy ha a férőhelyek hiánya miatt a gyermek nem tud bekerülni a kívánt intézménybe, legyen még további két választási lehetősége.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!