Hirdetés

A szülők szerint most már elég

Iratkozások ideje van, közeleg az érettségi, miközben harmadik hete tart a tanügyi alkalmazottak általános sztrájkja. Hargita megye a legkitartóbbak között van, bár nálunk is akadnak oktatási intézmények, amelyekben a dolgozók jelentős része visszalépett a tiltakozástól. A szakszervezetek nem lépnek vissza, az Oktatási Minisztérium áthidaló megoldásokkal áll elő, a tanintézetek vezetőinek nagy része pedig kivár.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 8 perc
A szülők szerint most már elég
A diák József Attila a nevét viselő csíkszeredai iskola lépcsőjén. Várakozás Fotó: László F. Csaba

Megyénk az országban élen jár a tiltakozó tanügyi alkal­mazottak számát tekintve, szakszervezeti forrásokból úgy tudjuk, hogy több mint négyezren tartanak ki a munkabeszüntetés mellett, egy országos forrás szerint az arány ahhoz viszonyítva, ahányan aláírták a sztrájkba lépést, több mint 90 százalékos. Vannak visszalépők is, mintegy hatszázan, főleg Csíkszeredában döntöttek sokan a sztrájkból való kilépés mellett. A megye északi részének tanügyi alkalmazottai leginkább a Spiru Haret szakszervezeti tömörüléshez tartoznak. Udvarhelyszék, Székelykeresztúr, Gyergyószentmiklós és környéke, valamint Alcsík nagyon kitartó, e térségekről konkrét adatokat közölt lapunkkal Kocs Ilona, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének területi bizalmija. Eszerint a sztrájk kirobbantásakor 3013 személy írta alá a csatlakozási ívet, ehhez képest a tizedik napon 3249-en folytatják a tiltakozást, a szakszervezeti felelős szerint mintegy 200-an léptek be olyanok, akik nem voltak tagjai az érdekvédelmi szövetségnek. 
Megkérdeztük Demeter Levente főtanfelügyelőt is, aki a tegnapi adatokat osztotta meg velünk.
– Mostanra tizenkilenc tanítási egységben egyáltalán nincs munkabeszüntetés, tizenöt iskolában az összes alkalmazott sztrájkol, a többiben változó a tiltakozók és dolgozók aránya. Az iskoláktól beérkezett kimutatás szerint jelenleg 3874 személy sztrájkol megyénkben, ebből 3128 pedagógus. A sztrájkolók aránya a jelenlegi adatok szerint 58,86 százalék a teljes személyzetre vetítve, a pedagógusok aránya 63,71 százalék – közölte a főtanfelügyelő.

Szorító határidők

A tanév utolsó időszaka rendszerint eseménydús. Ked­den kezdődött el többek között a napköziben maradók újrairatkozása, az előkészítő osztályba való beiratkozás második szakasza, illetve a nyolcadik osztályosok beiratkozása az abszolválónak is nevezett országos záróvizsgára, számukra egyébként június 9-én, pénteken ér véget a tanév. A középiskolák végzőseinek két nappal, péntekig hosszabbították meg az érettségire való beiratkozás határidejét, és elvileg hétfőn kezdődnek a szóbeli vizsgák.
A sztrájkban kitartó térségekben működő napközik igazgatóinál érdeklődve kiderült: a napközisek újrairatkozása hellyel-közzel zajlik, ugyanis az intézményvezetők hivatalból nem sztrájkolnak, illetve több helyen is az irodai személyzet nem tagja a szakszervezetnek. Ezekben a napközikben beírják a gyerekeket, máshol viszont kivárnak, remélik, hogy 14-ig, a határidő lejártáig a sztrájk is véget ér. Nagyjából hasonló állásponton vannak az általános iskolák igazgatói is, bár itt a határidő jóval szorosabb: a nyolcadikosok péntekig iratkozhatnak be a záróvizsgára. Van iskola, ahol csoportos kérvényt szerkesztettek meg, amit minden nyolcadikos tanulóval aláíratnak, vagy egyenként az osztályfőnökök kitöltetik a diákokkal a dokumentumot, ezek után gyorsan be lehet majd vezetni az adatokat az informatikai rendszerbe, máshol viszont kivárnak. Pénteken az általános iskolák végzőseinek befejeződik a tanév, és megtudtuk, hogy a legtöbb helyen megszervezik ezen a napon számukra a záróünnepséget, van viszont olyan tanintézet is, ahol majd a tanév utolsó napján, az évzárón búcsúznak el a nyolcadikosoktól – ez június 16-a.

Veres Nándor
Pedagógussztrájk. Kettős megítélés

Mi lesz az érettségivel?

A legnagyobb kérdés az érettségivel kapcsolatos. A megyében van néhány iskola, ahol lezárták a végzősöket, akik így be is iratkozhattak az idei érettségi vizsgára. Nemcsak azokban a tanintézetekben történt ez meg, ahol nem sztrájkolnak a pedagógusok, hanem olyan helyeken is, ahol épp május végére időzítették a Zöld hetet vagy az Iskola másként hetet, és azelőtt már „rendbe tették” a jegyeket, így – bár kitört a sztrájk – a lezárásnak nem volt akadálya. Máshol pedig kivárnak.
Az Oktatási Minisztérium eközben kedden este kibocsátott egy tervezetet, amely az éves tanulmányi általános kiszámítását tenné lehetővé rendkívüli esetekre – mint amilyen a sztrájk is. Az ötlet: tantárgyanként akár két jeggyel is le lehet zárni a diákot.
A szakszervezet álláspontja egyértelmű: „nem vizsgáztatunk, nem lépünk vissza”. Ezt erősítette meg lapunknak Kocs Ilona szakszervezeti felelős is.
– Nem hagyhatjuk most abba, a hazai oktatás jövője a tét. Gondoljunk bele: jelenleg tízezer nem megfelelő képzettséggel tanító tanár van a rendszerben, négyezer nyugdíjas dolgozik még, és nyolcszáz érettségizett személy. Ez így nagyon nincs jól. Nem hagyhatjuk abba a sztrájkot, mert ha most megtesszük, száz évig sem változik semmi – tette hozzá.

Most már elég

A Magyar Szülők Szövetsége a pedagógusok és követeléseik mellett áll, és támogatja az általános sztrájkot, de azzal, ami a napokban történik, már nem tudnak egyetérteni.
– Elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahonnan már nincs tovább, az illetékeseknek sürgősen megoldást kell találniuk. A Magyar Szülők Szövetsége határozottan nem ért egyet a tanév kitolásával, és elutasítja azt is, hogy az érettségi szóbeli vizsgáját kiváltsák az adott tantárgy négyéves átlagával – jelentette ki Csíky Csengele elnök. Emlékeztetett, hogy a most érettségire készülő korosztály első két középiskolás évét a pandémia határozta meg, és a kormány, illetve a szakszervezetek kompromisszumos megoldási kísérletei nem mehetnek ilyen mértékben a gyermekek érdekei ellen. 
– Most már elég – szögezte le Csíky Csengele.
Lapzártakor jött a hír, hogy a kormány memorandumot fogad el az új bértörvény alapján az oktatási dolgozók béremeléséről. Az oktatási szakszervezetek egyelőre elemzik a memorandumot, nem fújták le a sztrájkot. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!