Hirdetés

Óvják és szemmel tartják a kápolnák környékét

Újabb kalákát szerveztek a gyergyószentmiklósi Cso­bot-hegyi Szent Anna-kápolnák környékén: a Fenyő Szövetség és önkéntesek állítottak új kaput a hegy felső részében, kisebb javításokat végeztek az épületeken, és fákat is ültettek a meglévők mellé. A gyergyószentmiklósi civilek következetes jelenlétének és munkájának köszönhetően a hegy felső részéről visszaszorult a terepjárművek forgalma és a legeltetés is.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Óvják és szemmel tartják a kápolnák környékét
Tájvédelem és értéknépszerűsítés Fotó: Fenyő Szövetség

Újabb facsemeték ültetésével, az épületek kisebb javításával és egy vasból készült kapu felállításával tettek a Csobot-hegyi kápolnák védelméért gyergyószentmiklósi önkéntesek és a Fenyő Szövetség tagjai. 
– A munkánk egy folyamat része, amely nemcsak a táj védelmét foglalja magába, hanem azt is, hogy kisebb javításokat végzünk az épületeken, most például a tornác kitört fáit cseréltük újakra, akárcsak a bejáratnál lévő fellazult térköveket. Régi terv volt egy, az eddiginél időtállóbb kapu felállítása arra a részre, ahol az örmény egyház kápolnák felé vezető területe kezdődik – mondta el érdeklődésünkre Musulin Péter, a Fenyő Szövetség elnöke. Hozzátette: miután tavaly bekerítették az említett területet, jelentősen visszaszorult a korábban népszerű, terepjárművezés és a legeltetés. 
Amint arról korábban beszámoltunk, a Szent Anna-kápolnák körüli, több mint másfél hektáros területen önkéntesek, civil szervezetek és egyesületek nagyszabású tájvédelmi akciót szerveztek 2022 tavaszán. Ekkor kerítés építésével és több ezer facsemete elültetésével a területen korábban is tetten érhető rombolás, és a legeltetés általi talajromlás megakadályozásáért fogtak össze. 
– Sokaknak fontos a kápolnák sorsa, gyakran járunk ki, folyamatosan szemmel tartjuk a területet, de az utóbbi időben nem voltak rongálások, és az elültetett facsemeték is szépen növekednek. Amikor elindítottuk ezt a tájvédelmi akciót, fontosnak tartottuk, hogy új szabályokat vezessünk be, hiszen nem mindenki gondolkodik úgy, hogy védje a természetet, de ahogy látja a rendben tartott területet, bizonyára elgondolkodik annak fontosságán – emelte ki Musulin Péter, hozzátéve, hogy a bekerített területet gyalogosan bárki megközelítheti, járművel csak az egyház alkalmazottai mehetnek fel, illetve nagyobb munkálat során, hogyha kellékeket kell szállítani. 
A Fenyő Szövetség őszre további faültetést tervez az említett területen, emellett folytatják városszépítő tevékenységeiket is. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!