Hirdetés

Elállt területvásárlási szándékától a Lidl

Az egykor szebb napokat megélt csíkszeredai Gyopár sportszállóhoz tartozó területen áldatlan állapotok uralkodnak jelenleg. Az enyészet lehangoló látványa fogadja az arra járót: romos épületrészek, törmelékkupacok, egyre növekvő és terjedő gaz, kivágott bokrok otthagyott, száraz ágai­ból rakott kötegek. A Lidl szupermarket szeretett volna a területen bevásárlóközpontot építeni, de az önkormányzat tájékoztatása szerint a külföldi nagyáruház elállt vásárlási szándékától.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elállt területvásárlási szándékától a Lidl
Fotó: Veres Nándor

A világhálón fellelhető adatok között kutakodva megtudtuk, hogy a 20. század elején Csíkszereda város közössége volt a tulajdonosa annak a teleknek, amit akkor még kaszálóként, szántóföldként tartottak nyilván. A múlt század közepén a városi néptanács örök haszonélvezeti jogot adott az Akarat Sport Egyesületnek a területre, engedélyezve tekepálya, irodák és illemhelyek építését. A területen felhúzott kétszintes épület emeleti részén egykor 24 szobát alakítottak ki, a földszinten pedig étterem, konyha, irodahelyiségek, recepció és egy játékterem is helyet kapott, az udvarán sportpályák voltak, lehetett teniszezni, télen pedig korcsolyázni.
Az utóbbi évtizedben a rendkívül elhanyagolt terület állapota folyamatosan romlott. Századunk első évtizedében a szóban forgó telket két részletben eladták a Sugar Invest Kft.-nek. Az épületbe hajléktalanok költöztek, majd 2013-ban egy tűzeset miatt bontásra is sor került, azóta fedél nélkül maradt az épület. Időközben nagyáruházak is érdeklődtek a telek iránt.
Az omladozó kerítésen egy időette, még 2020-ban Csíkszereda Polgármesteri Hivatala által kihelyezett információs tábla a „LIDL szupermarket építésére vonatkozó területrendezési terv kidolgozása” címmel hirdet konzultációt, lakossági közvitát.

Veres Nándor
Továbbra is elhanyagolt terület az Akarat sportkomplexum. Enyészet

Eltelt több év, a hivatal által kifüggesztett tábla is megkopott, szemmel látható változás viszont nem történt. A környék lakói egy park kialakításának ötletével is előálltak, de azóta is áldatlan állapotok uralkodnak a telken. A méretes vaskapu vastag lánccal lelakatolva. Ottjártunkkor mozgást nem tapasztaltunk az udvaron, viszont a bejárat tövének árnyékában egy marcona fekete eb pihent. Mi több, négylábút nem láttunk, de a környékbeliek számos ott ólálkodó hamis kutyára is panaszkodtak.
A helyzet kapcsán a csíkszeredai önkormányzat részéről Bors Béla alpolgármester érdeklődésünkre röviden elmondta: a szóban forgó telekre van területrendezési terve a városnak egy bevásárlóközpont építésére. A befektető Lidl szupermarket szerette volna az ingatlant megvásárolni, hogy ott egy újabb bevásárlóközpontot építsenek, de az idei év elején jelezték, hogy elállnak e szándékuktól, mert állításuk szerint a jelenlegi gazdasági konjunktúrát figyelembe véve nem éri meg nekik. A jelenlegi tulajdonosnak – Sugar Invest Kft. – az épületre van bontási engedélye, aminek eleget kell tennie, hiszen a „szemnek nem tetszetős a látvány”, ami jelenleg ott van. A város ezzel kapcsolatban emlékeztetőt fog küldeni nekik – mondta az elöljáró.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!