Hirdetés

Kis erőfeszítés, nagy segítség

Közel kétezer Hargita megyei civil szervezetnek ajánlhatjuk fel a személyi jövedelemadónk 3,5 százalékát, de akár más megyéből is választhatunk kedvezményezettet. Az adófizetők május 25-ig nyújthatják be a 230-as formanyomtatványt, a felajánlás egyszerű és nem kerül semmibe.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kis erőfeszítés, nagy segítség
Odafigyelést igényel a kitöltés. Pár perces jó cselekedet Fotó: Veres Nándor

A Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság közleményben tájékoztatja az adófizetőket, hogy május 25-ig nyújthatják be a 230-as formanyomtatványt, amelyben az éves adójuk 3,5 százalékának sorsáról rendelkezhetnek. A határidő lejártával elveszítik ezt a lehetőséget. A dokumentumot az ANAF-nál kell leadni személyesen, vagy el lehet küldeni postán, de lehetőség van online is kitölteni. Ezt azok a magánszemélyek tölthetik ki és adhatják le, akik többek között bérezés, nyugdíj, sportolói tevékenység vagy jogdíjak révén jutnak bevételhez. A támogatást civil szervezeteknek lehet utalni. 

Fontos odafigyelni

Dimén Hunor Dénes, a Hargita Megyei Közpénzügyi Igazgatóság (ANAF) vezetője elmondta, az idéntől változott a kitöltésre vonatkozó szabály. 
– Korábbi években, ha a formanyomtatványt hibásan töltötték ki, akkor értesítettük az adózó személyt. Az idéntől sajnos el kell utasítani a hibásan kitöltött formanyomtatványt, már egy vesszőnyi hiba is érvényteleníti a kitöltést – hívta fel a figyelmet Dimén. Hozzátette: sikeres kitöltés és elbírálást követően a civil szervezet kilencven napon belül megkapja az összeget. Az elmúlt négy évben harmincezres nagyságrendben rendelkeztek a személyi jövedelemadóról: 2019-ben 38 275; 2020-ban 30 056; 2021 32 968; 2022 33 019 és 2023 április végéig eddig összesen 14 761 formanyomtatvány érkezett be az ANAF-hoz. 

Veres Nándor
Hargita megyében összesen 1956 nonprofit szervezet kaphat 3,5 százalékos felajánlást, ennyien szerepelnek a legfrissebb nyilvántartásban. 
– A három és fél százalékról azért is érdemes rendelkezni, mert különben az összeg az állami kasszába kerül. És így legalább egy nemes vagy általunk fontosnak vélt civil szervezet tevékenységét támogatjuk, akár közvetlen környezetünkben azonnal hasznosul a támogatás, amelynek mértéke jövedelmünktől függő – mondta a vezető. Megjegyezte: szinte mindenki környezetében van egy jó ügyet képviselő civil szervezet, akit ily módon támogathat. 
Hargita megyében számos civil szervezet működik, akiknek jól jön a pénzügyi segítség, ráadásul ez a felajánló személynek néhány kattintáson és személyes adat megadásán kívül semmibe sem kerül. Egyszerűen és a lehető leggyorsabban rendelkezhet a személyi jövedelemadó 3,5 százalékáról, de akár érdeklődhet közvetlen környezetében működő egyesületeknél, akiknek tevékenységét támogatni szeretné, és egészen biztosan segítenek a 230-as formanyomtatvánnyal egyenesen az adott egyesület adataival kitöltve. 
Vizoli Zsombor, a Bogát­alji Mozgalom Egyesület Csíkrákos és Göröcsfalva képviselője beszámolója szerint elsősorban a helyiek felajánlásai érkeznek be az egyesület számlájára. Az adakozók összetétele változó, akad, aki minden évben az egyesületnek adja a személyi jövedelemadója 3,5 százalékát, de egyre több nyugdíjas is él ezzel a lehetőséggel, és támogatják a szervezet működését. 
– A befolyt összegből legutóbb az önkéntes tűzoltóknak vásároltunk felszerelést és eszközöket. Évente igyekszünk valamilyen nemes cél szolgálatába fordítani a személyi jövedelemből származó pénzt – mondta Vizoli. 
Sinka Szabolcs, a Csíkszeredában működő Koka’s Judo Sport Club Team részéről kifejtette: az egyesületnek elsősorban az edzésre járó gyerekek szülei és közeli ismerősök szokták adójuk három és fél százalékát felajánlani. 
– Az összeg nagy segítség, és hálásak vagyunk a felajánlásokért, ugyanis pályázatok lehívásakor ebből tudjuk fedezni az önrészt. Sőt alkalomadtán, ha több pénz jön be, akkor a gyerekeknek egységes edzőruhát tudunk belőle vásárolni – mondta a dzsúdóedző. Kiemelte: bizonyára sokan ismernek olyan civil szervezetet, amelynek jól jön a felajánlás, a felajánlónak pedig nem kerül semmibe rendelkezni a három és fél százalékról, viszont az egyesületek tevékenységük végzéséhez jelentős mértékben hozzájárul. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!