Hirdetés

Ünnep, találkozás, munka

Székelyderzs adott otthont május 6-án a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör Nőszövetségi Közgyűlésének. Az eseményen az ünneplés mellett új vezetőséget is választottak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Ünnep, találkozás, munka
Az egyházkör támaszai. Számadás Fotó: Magyar Unitárius Egyház

Az unitárius egyházközségekben működnek a helyi nőszövetségek, amelyeket az egyházköri nőszövetségek fognak össze. Minden évben megszervezik a köri nőszövetségek találkozóját, amikor is számba veszik az elmúlt évi tevékenységeket. A Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör köri közgyűlését az elmúlt szombaton tartották Székelyderzsben, ahol a 22 egyházközségből 18 nőszövetség képviseltette magát. Az ünnepi istentisztelet és a köszöntők után az egyházközségek éves tevékenységeiről hangzottak el beszámolók. Erre azért van szükség, mert így átlátják, hogy egy év alatt hol és mi történt, illetve sok ötlettel is gazdagodhatnak, amelyeket ki-ki a maga egyházközségében tud kamatoztatni. Az összesített nőszövetségi beszámolókat követően új elnökséget is választottak a résztvevők. Döntésük értelmében a következő négy évben Újvárosi Katalin, a székelyudvarhelyi 2-es számú unitárius egyházközség segédlelkésze tölti be az elnöki tisztséget, amelyet Simó Melindától vett át. Az új vezetőség fő célja, hogy a nőszövetségi munkát hathatósan segítsék az egyházközségekben.

Magyar Unitárius Egyház
– Elképzelésem a csapattal, akikkel az élre állunk az, hogy hathatósabban segítsük az egyházközösségekben a nők munkáját, biztassuk őket, és ott legyünk támaszként, ha szükség van ránk. Szeretném, ha a fiatalokat is meg tudnánk szólítani és bevonni a munkába, de a minőségi találkozásokra is nagyobb hangsúlyt fektetnénk, mint például a lelki találkozók – számolt be Újvárosi Katalin.
Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a nőszövetségek a mozgatórugói a gyülekezeti életnek. Tevékenyen jelen vannak az ünnepeken és a hétköznapokban is. A női segítség végigkísér minden egyházközségi tevékenységet.

Magyar Unitárius Egyház
– Az asszonyok láthatatlanul, de mindig ott vannak. Ha kell, ajándékot készítenek, ha kell, virágot visznek az úrasztalára, ha kell, főznek, és odafigyelnek mindig arra, hogy a templom és környezete is rendben legyen. A lelkészeknek is szívesen segítenek. A nőszövetségi közgyűlés jó alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk egyházköri szinten is a munkájukért – tette hozzá.
A szervezők mindig figyelnek arra, hogy lelki töltete is legyen az ilyen találkozóknak, illetve különböző témákban előadásokat is szerveznek. A helyi asszonyok előadása mellett ezúttal Vass Harmat Izabella székelyudvarhelyi tanítónő a mai kor gyermekeinek neveléséről tartott előadást a jelenlévőknek. A nőszövetség köri közgyűlés egy vándorrendezvény, amelynek mindig más-más egyházközség biztosít otthont, így jövőre a Recsenyédi Unitárius Egyházközség vállalta a házigazda szerepét.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!