Hirdetés

Az otthon ültetett csemeték is számítanak

2022 márciusában indult el a megyei tanács Életet jelentő fák Hargita megyében című programja. Ennek célja ötvenezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetése a megyében.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 4 perc
Az otthon ültetett csemeték is számítanak
Akcióban a faültetők. Zöldebbé teszik Hargita megyét Fotó: HMT

Huszonötezer facsemete ültetésének cél­kitűzését teljesítette Hargita Megye Tanácsa, közösen a Vidékfejlesztési Egyesülettel, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével és további partnereivel. A további huszonötezer fenyő- és gyümölcsfacsemete ültetéséhez várják a megye lakosainak, civil szervezeteinek csatlakozását.
A faültetési programmal a megyei önkormányzat a Régiók Bizottsága által indított kezdeményezéshez csatlakozott, amelynek célja, hogy a régiók és városok lakosságát klímasemlegességre való áttérésre ösztönözze. A hivatalos kérdőív kitöltésével a helyi kezdeményezések közvetlenül hozzájárulnak a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó új uniós erdőstratégiához és a célként kitűzött hárommilliárd fa ültetéséhez.
Borboly Csaba megyeelnök szerint, ha csak egy-egy fát ültetne el Hargita megye mindegyik lakója, akkor az már több mint háromszázezer csemetét jelentene, és a változás mindenki számára azonnal szemmel láthatóvá válna.
– Hosszú távú terveink között szerepel az, hogy az infrastruktúra fejlesztésével párhuzamosan erősítsük a zöld átállást, mindezt úgy, hogy a megyei utakon folytatott munkálatokkal egyidejűleg, ahol lehetséges, facsemetéket is ültessünk az adott szakaszon. Várjuk minden tenni akaró Hargita megyei lakos, egyesület vagy közbirtokosság közreműködését a további huszonötezer facsemete ültetéséhez. Arra bátorítjuk a civil szervezeteket, egyesületeket és magánszemélyeket egyaránt, hogy csatlakozzanak az Életet jelentő fák Hargita megyében című programunkhoz. Együttes erővel az ötvenezer facsemete ültetése csak a kezdő lépés lehet egy zöld és fenntartható megyéhez – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
A Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének tagjai közös erővel már hatszáz tűlevelű facsemetét ültettek el Csaracsóban. A szervezet szeretne további faültetési akciókat szervezni, ehhez várják az önkénteseket, akik szintén részt szeretnének venni Hargita megye zöldebbé tételében.
Várják a további jelentkezőket, minden, akár otthon, a kisudvarban elültetett fenyő- és gyümölcsfacsemete számít. Hargita Megye Tanácsa aloldalán lehet kitölteni a hozzájáruláshoz szükséges nyilatkozatot: https://hargitamegye.ro/eletet-jelento-fak/, a programban való részvételhez szükséges továbbá egy kép az idén elültetett facsemetéről, a helyszínre, az elültetett csemeték számára, az Ön nevére és lakhelycímére.
A megyei tanács elnöke folytatja munkáját az Európai Éghajlatváltozási Paktum nagyköveteként, továbbra is nagy hangsúlyt helyezve a környezettudatos életmód kialakításának ösztönzésére.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!