Hirdetés

Egy kicsit könnyebben

Elkezdődött a fontosabb átkelőhelyek és felhajtók akadálymentesítése Gyer­gyó­szent­mik­lóson. A nem annyira látványos, de rendkívül hasznos intézkedés a mozgáskorlátozott kere­kes­székesek közlekedését könnyíti meg. A projektet a Mozgósérültek Egyesülete pályázati forrásokból az önkormányzat segítségével valósítja meg.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy kicsit könnyebben
Nem látványos, de hasznos: akadálymentesített átkelőhelyek Gyergyószentmiklóson Fotó: Kozma Albert

A városközponton, valamint a Bucsin és a Virág negyedben kezdődött el az átkelőhelyek és felhajtók akadálymentesítése, ezáltal könnyítve a kerekesszékkel, illetve babakocsival közlekedők mindennapjait. 
– Az egyesületünk már egy ideje feltérképezte a fontosabb, akadálymentesítésre szoruló átkelőhelyeket a városban, a célösszeget tavaly a Fuss Neki adománygyűjtő program révén tudtuk megpályázni, 15 ezer lej gyűlt össze erre a célra – mondta el érdeklődésünkre Kozma Albert, a Gyergyói Mozgósérültek Egyesületének elnöke. Hozzátette: az összegből egy mobil rámpát is vásároltak a kisebb és nagyobb szintkülönbségek áthidalására, illetve azért, hogy különböző épületekbe bejussanak, és akár szállítójárművekre is fel tudják tenni a kerekesszékeket.
Az egyesület tagjai már decemberben megvásárolták a hideg aszfaltot, amelyet az önkormányzattal együttműködve, a város mellékgazdaságának munkatársai terítettek el a forgalmas át­kelőhelyek egy részénél. Kerekesszékkel kicsi szintkülönbségnél is nehézkes az átkelés: a most megvalósult akadálymentesítésnél nem az volt a cél, hogy szép legyen, hanem a hasznossága. Közel másfél méter szélességben, de nem az átjárók teljes hosszában egyenlítettük ki a szintkülönbséget – fogalmazott Kozma Albert. 
Az egyesület a Fuss Neki adománygyűjtő program révén közel 15 ezer lejes pályázati összegből gazdálkodhat: ennek fennmaradó részét a Virág és Bucsin negyedben lévő, üzletsorokhoz vezető feljárók meghosszabbítására, ezáltal járhatóvá tételére szeretnék fordítani.
Az egyesület elnöke elmondta: a projekt kapcsán sok felajánlást kaptak önkéntes segítőktől, akik nemcsak munkájukkal, hanem a kivitelezéshez szükséges anyagokkal – cementtel, homokkal – is besegítenek majd. 
A Gyergyói Mozgósérültek Egyesülete kiemelt céljának tartja azt is, hogy május 25-ig minél több 3,5 százalékos adófelajánlást gyűjtsön be, hogy ezáltal fedezni tudja működési és adminisztratív költségeit. A formanyomtatványon az egyesület adószámát (CIF 44301250) és bankszámlaszámát kell feltüntetni IBAN RO41 RNCB 0155170067180001.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!