Hirdetés

Jó kiindulópont a sikeres szervezés

Hatalmas szakmai és közönségsiker mellett zajlott az elmúlt napokban a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Sapientia U23 által Csíkkarcfalván szervezett Egyetemi Jégkorong Világkupa.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 7 perc
Jó kiindulópont a sikeres szervezés
A Kanada elleni hazai siker a torna meglepetése volt Fotó: László F. Csaba

Az elmúlt héten zajló eseményen nyolc csapat – Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Svédország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia – válogatottja állt rajthoz. Az öt játéknapon összesen 20 mérkőzést bonyolítottak le a Felcsíki Műjégpályán. A találkozók jelentős része nagy érdeklődés mellett zajlott, a házigazda, túlnyomórészt székely játékosokból álló, román csapat meccsei rendre megtöltötték a lelátókat.
Nem előzmények nélküli az egyetemi jégkorong a csíkkarcfalvi központtal működő Székelyföldi Jégkorong Akadémia számára. Az akadémia által fenntartott és a hazai felnőttbajnokságba is benevezett Sapientia U23 tagjai javarészt felsőfokú tanulmányaikat folytató fiatalok. A zöld-fehér együttes évek óta meghatározó tagja az Európai Egyetemi Jégkorong Liga (EUHL) küzdelem-sorozatának.
Nem csoda, hogy az SZJA berkeiben úgy döntöttek, házigazdái lesznek az Egyetemi Jégkorong Világkupának. Második nekifutásra sikerült, az előző évi szervezést elvitte a koronavírus-járvány által okozott általános bizonytalanság. Idén azonban semmi nem akadályozta meg Nagy Attiláékat abban, hogy Csíkkarcfalvára szólítsák a legsikeresebb hokisnemzetek képviselőit, egye­temista tehetségeit. A két tengerentúli hokishatalom, az Amerikai Egyesült Államok és Kanada kiemelkedett a mezőnyből. Csak az USA-ban közel 120 egyetemi csapat játszik a kétszintű egyetemi bajnokságokban. Kanadában is elképesztő szervezettség jellemzi a középiskolai és egyetemi hokit, ami gyakorlatilag a profi jégkorong közvetlen előszobája.
Miközben ezeket végiggondoljuk, nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy a hazai válogatott, Márton Koppány elképesztő, négygólos teljesítményével, az első napon éppen a juharlevelesek elleni bravúros diadallal alapozta meg a torna hangulatát. Nem is csoda, hogy a világkupa legértékesebb játékosának a Sapientia U23 korábbi, a Háromszéki Ágyúsok jelenlegi játékosát, Márton Koppányt választották. A fiatal csatár a torna öt mérkőzése alatt hét gólt és egy asszisztot szerzett. (A záróeseményen a díjat Ľubomír Sekeráš világbajnoki ezüstérmes, NHL-t megjárt szlovák játékoslegenda adta át).

Farkas Endre
Márton Koppány lett a torna legértékesebb játékosa

Székelyföld a világ hokitérképén

A tornát követően Nagy Attilát, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatóját, a Román Jégkorongszövetség frissen megválasztott elnökét kértük meg, hogy foglalja össze a világkupa tapasztalatait.
– Nagyon sikeres rendezvényen vagyunk túl. Azt gondolom, hogy ezzel a történettel feltettük a székelyföldi jégkorongot a világ hokitérképére. Ez egy kiindulópont volt, és erre rá kell építeni a következő eseményeket, és erősebbé tenni a székelyföldi, romániai hokit – kezdte értékelését Nagy Attila. 
Mint az igazgató elmondta: az ide látogató válogatottak kivétel nélkül meg voltak elégedve a szervezéssel, a helyszínnel, a körülményekkel. Kiemelte ugyanakkor, hogy az eseményről több mérkőzést közvetített a román média, mint az elmúlt tíz évben összesen.
– Számunkra ez is egy jó kiindulópontot jelent. Szeretnénk megerősíteni a sportágat, valamint a jégkorong hazai helyzetét megítélését. Szeretnénk elérni, hogy több közvetítés legyen, kapjunk felületet, ahol értékesíteni, népszerűsíteni lehet a csapatokat, ezáltal támogatókat bevonni – emelte ki a sportvezető.

Túlteljesítettek

Nagy Attila kiemelte: a hazai csapat az elvárásokon felül teljesített a világkupán, Kanada és Csehország legyőzése a csoportmeccsek során nagy meglepetés volt. – Beleálltak a fiúk, és azt gondolom, mindenki kihozta magából a maximumot. Talán a legnagyobb hozadéka a tornának, hogy láttunk székely gyerekeket maximális önbizalommal, megilletődöttség nélkül játszani Kanada, Csehország, vagy éppen az USA ellen – tette hozzá.
A további tervekkel kapcsolatosan Nagy Attila megosztotta, hogy már a torna végén jelezte a jelen levő észak-amerikai és európai egyetemi liga-vezetőknek, hogy amennyiben nem lesz megfelelő jelentkező a kétévente esedékes egyetemi világkupa megszervezésére, akkor nagyon szívesen vállalnák továbbra is a szervezést. Emellett az U16-os, U17-es korosztályokban is készülnek nemzetközi tornák szervezésére.
– Beneveztünk egy olyan nemzetközi versenysorozatba, amelyiknek a fordulóit szeretnénk megszervezni. Top 4-es osztrák, szlovák, valamint magyar és cseh csapatok vannak ebben benne – emelte ki az igazgató. Nagy Attila zárásként kiemelte és megköszönte a világkupán részt vevő önkéntesek munkáját. Mint elmondta, olyan is volt, aki Brassóból érkezett és töltött majdnem egy teljes hetet Karcfalván, miközben munkájával segítette az esemény lebonyolítását.

A torna végeredménye

1. Amerikai Egyesült Államok, 2. Kanada, 3. Szlovákia, 4. Románia, 5. Lengyelország, 6. Svédország, 7. Csehország, 8. Magyarország.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!