Múzeum a tornasportnak

Múzeumot hoznak létre Déván, ahol a világhírű romániai tornászoktatásnak és tornászlányoknak állítanak emléket, így a neves edzőházaspárnak, Károlyi Bélának és Károlyi Mártának.

Jakab Árpád
Becsült olvasási idő: 2 perc
Múzeum a tornasportnak
Károlyi Béla és Márta. A legendás edzőpáros is helyet kap a múzeumban Fotó: Associated Press

A dél-erdélyi város méltó módon szeretné megörökíteni, hogy a román tornászlegendák évtizedeken át itt készültek a világbajnoki, olimpiai és országos versenyekre, ezért a dévai vár alatt múzeum létrehozásával állít emléket a több mint négy évtizedes sikertörténetnek. A modern múzeumépület körül parkot is létrehoznak, ahol tornaszerekre emlékeztető játszótér várja a gyerekeket.
A múzeum egy konferencia- és rendezvényteremből, egy előtérből és egy digitális kiállítótérből áll majd. Lesz egy interaktív folyosó is, ahol bemutatják a román torna történetét, és kiállítják a legnagyobb sikereket elért tornászlányok viaszszobrát.
A kommunizmus idején Déván működött a legendás sportiskola, ahonnan több évtizeden keresztül a világklasszis román tornászlányok kikerültek. Itt edzett és tanult mások között a leghíresebb román tornász, Nadia Comăneci és Szabó Kati is. A neves edzőpáros, Károlyi Béla és Márta is dolgozott Déván, mielőtt kivándorolt az Egyesült Államokba.
A román tornasport lassan csak emlékeiből él, a legutóbbi, vasárnap a törökországi Antalyaban véget ért Európa-bajnokságon mindössze egyetlen érmet, egy bronzot szereztek a román tornászok, a magyarok viszont Kovács Zsófia révén gerendán bronzot, egyéni összetettben pedig ezüstöt is szereztek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!