Hóvirág nyomában Kikelet havában

Levélbontás
Becsült olvasási idő: 2 perc
Hóvirág nyomában Kikelet havában
Fotó: Erőss Csongor

Március 25-én a CsEKE szervezésében sikerült megrendezni a hóvirágnéző túránkat Kozmán Zsolt vezetésével. A hóvirág is a tavasz egyik hírnöke, hogy ne csak a városi környezetében gyönyörködjünk benne, elutaztunk Málnásfalu határába, Tündérkertünk azon vidékére, ahol tudtuk és reméltük, hogy a tavasz e hírnöke várni fog bennünket odakint a Bodoki-havasokban.
A túrára szép számmal érkeztünk, a falu déli kijáratához, ki-ki lehetősége szerint, autóval, vonattal, Csík­ból, Gyer­gyó­ból, Há­rom­szék­ről. Ör­vendtünk egymásnak s a rügyfakasztó, meleg napsütéses időnek.
Túravezetőnk elmondta, nagyjából 20 kilométer és 850 méter szintkülönbség legyőzése vár ránk, azt is megemlítette, hogy virágnéző túra, avagy vártúra lesz-e, az majd kiderül! Mert a tavaszi virágokon kívül az erdő még sok mindent rejtegetett. Várromokat (Herec, Kincsás), megannyi titkot.
Utunkon a szép, öreg erdő tavalyi barna avarját tarkították a szellőrózsák, százszorszépek, hunyorok. A fák árnyéka megkönnyítette emel­kedésünket. 1193 méter magasan a hó és csillagvirágok társaságában jóleső meleg napsütésben deleltünk a Bodoki-csúcson, hallgatva túravezetőnk ismertetőjét a környék hegyeiről és településeiről. Innen már a Henter mezeje felé indulva vettük észre az erdőben a fák alatt a hóvirágerdőt, amit csillagvirágok tarkítottak.
A virágok végigkísérték és ezáltal széppé tették napunkat. Még várt egy szép nevű kiálló sziklatömb, a Prédikáló-kő avagy Egrics-kő (kinek ahogy tetszik), amit a víz formált, alakított. Innen még láthatók voltak a közelebbi és távolabbi hegyek, a Barcasági-, Háromszéki-, Baróti-hegységek.
Hosszabb ereszkedő után feltöltődve érkeztünk a falu református templomának a közelébe.

Solti Imre



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!