Hirdetés

A sakk és a kémia szerencsés találkozása

Kiemelkedő eredményt szer­zett a gyer­gyó­al­fal­vi Kiss Hanna a Hevesy György Kár­pát-medencei kémiaver­se­nyen: az elért második he­lye­zés a verseny nemzetközi döntőjébe való bejutást biz­to­sította számára. Hanna már a júniusi megmérettetésre készül, emellett a sakk­ban elért eredményeit is tovább kamatoztatja: feb­ru­ár­ban kétszeres aranyéremmel tért haza az iskolások országos sakkbajnokságáról.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
A sakk és a kémia szerencsés találkozása
Országos versenyen teljesített kiemelkedően Fotó: Kiss Arnold

Több mint húsz éve szervezi meg erdélyi diákok számára a Hevesy György kémiaversenyt az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság: idén Marosvársárhely adott otthont az elméleti és gyakorlati részből álló versenynek.  Nagyon hosszas és komoly felkészülést igénylő verseny volt, az elméleti tudáson kívül a labortevékenységek végzését is el kellett sajátítani, ehhez gyakorlatias készségekre volt szükség. Minden pont számított: Hanna az írásbeli próbát követően 84 ponttal egy kolozsvári diákkal holtversenyben volt, a gyakorlati próbatételen 20 pontot szerzett, két ponttal előzve meg az ellenfelét – ismertette a versennyel kapcsolatos információkat Kiss Arnold, a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola kémia szakos pedagógusa. Hozzátette: az alfalvi iskola életében is fontos ez a verseny, hiszen a település 2005-ben és 2015-ben is helyet adott az országos döntőnek, felszerelt laboratóriuma lehetőséget adott erre. 
Hanna már szeptemberben eldöntötte, hogy részt vesz a versenyen, és napi szintű gyakorlással készül; emellett a Sapientia egyetem által meghirdetett Laborkukac diákvetél­kedőn is részt vett. 
– A kémia már a tanév elején megtetszett, főként a kísérletezés része. Ahhoz, hogy jól teljesítsek, mindennap egy órát kell gyakorolnom: most a júniusi nemzetközi versenyre készülök, sok hiányosságom van még, amiket pótolni szeretnék – válaszolt érdeklődésünkre a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola diákja.
A hetedik osztályos Kis Hanna sakkban elért kiváló eredményekkel is büszkélkedhet: kilencévesen bronzéremmel tért haza az ifjúsági Eb-ről, de számos országos és nemzetközi versenyen is kiválóan teljesít több éve. A kémiaversenyt megelőző hónapban az iskolások országos sakkdöntőjén bajnoki címet szerzett rapid sakkban és feladványfejtésben, ami kétszeres aranyérmet jelentett számára. 
A sakkban elsajátított munkavégzés, a feladathoz való hozzáállás és döntőképesség a kémia tudományterületén is megmutatkozik: könnyen megérti az összefüggéseket, így a két terület szerencsésen találkozik – véli Kiss Arnold, aki édesapaként, sakkoktatóként és pedagógusként segíti Hannát. A lánytestvérek – Hanna és Abigél – a Ma­ros­vá­sár­helyi Iskolás Sportklub leigazolt sakkozói, számos figyelemreméltó eredménnyel. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!