Hirdetés

Reformok és tervek

Falugyűlésen ismertették az elmúlt esztendő megvalósításait és az idei terveket Gyer­gyó­al­faluban. A Petőfi Sándor Művelődési Házban tartott eseményen az elöljárók beszámoltak a víz- és szennyvízszolgáltatás működéséről is, tájékoztattak a szemétszállítás új rendszerének eredményeiről, valamint az egy éve működő művelődési ház rendezvényeiről.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Reformok és tervek
Beszámoló és lehetőség a párbeszédre falugyűlésen Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Több mint 16 és fél millió lejből gazdálkodott Gyer­gyó­al­fa­lu 2022-ben: ebből közel ötmillió lej kor­mány­pénz és pályázati összeg, a központi és megyei visszaosztásból, valamint az általános forgalmi adóból közel kilencmillió, saját adóból és illetékből bejövő összeg pedig közel hárommillió lej – ismertette a település tavalyi bevételeit Gáll Szabolcs polgármester.
A kiadások kapcsán kiemelte: tavaly több mint másfél millió lejt fordítottak a beteggondozók bérére, hiszen az utóbbi időben nagyon megnövekedett a beteggondozók száma.
– Idénre kénytelenek voltunk keretet szabni ennek: mindössze 15 személy maradhatott alkalmazásban mint beteg családtagját ápoló személy, és döntés született arról, hogy a hivatal járandóságot biztosít minden munkaképtelen beteg számára 1890 lejes havi összegként, így valamelyest csökkentek az önkormányzatra háruló anyagi terhek – számolt be Gáll Szabolcs.
Az idei terveket ismertetve elhangzott: az országos beruházási ügynökség finanszírozásával épülő sportcsarnok elkészül idén, emellett elkezdődhet a bucsini villanyhálózat építése, amennyiben a pénzügyminisztérium jóváhagyja a helyi önkormányzat hitelkérelmét. Bővítik a víz- és szennyvízhálózatot is az erdei házaknál, és ugyanennek a projektnek a keretében saját vízellátó rendszert terveznek létrehozni. Az Anghel Saligny   program révén nyár elejéig befejezik az aszfaltozási munkálatokat, és bíznak benne, hogy ugyanennek a programnak a keretében a gázhálózat kiépítésére benyújtott finanszírozási kérés is pozitív elbírálásban részesül. 
A településen piaccsarnok, tűzoltószertár is létesülhet: a tervek elkészültek, és az Országos Beruházási Társaság várólistáján vannak, akárcsak a ravatalozó épületének bővítését célzó tervek.
A vasárnapi találkozón a megújult művelődési otthon tevékenységeit is bemutatták: az elmúlt egy évben közel tízezer néző fordult meg a modern technológiával ellátott színházteremben, valamint a képzőművészeti kiállítások és előadások helyszínéül szolgáló galériában. 
Egy évvel ezelőtt kezdte el működését az a cég, amelyet Újfalu és Alfalu önkormányzatai hoztak létre a víz- és szennyvízszolgáltatás működte­téséért. Az Aquaserv Maros ügyvezetője, Totpál László ismertette tevékenységeiket, beszámolt a nehézségekről is, kiemelve az esővíz-elvezetés fontosságát, annak felhasználási lehetőségeit, az esővíz sáncokba való átcsatolásának fontosságát. 
A sze­mét­gaz­dál­ko­dás re­form­in­téz­ke­dé­seit Be­ge Lász­ló Balázs alpolgármester is­mer­tette a jelenlévőkkel. 
– A 2021-ben bevezetett új szemétszállítási rendszer legfontosabb szabálya: amennyit termelsz, annyit fizetsz. Bár kezdetben nagy volt az ellenállás a szabályozás bevezetésével kapcsolatban, van eredménye, hiszen jelenleg Hargita megyében a legnagyobb szelektív hulladékmennyiség-arányt Gyergyóalfalu tartja – hangsúlyozta Bege László Balázs.
Hozzátette: míg 2020-ban 869 tonna szemetet termelt a település, 2021-re közel 260 tonnával csökkent ez a mennyiség. 2022-ben az 582,5 tonna hulladékból 166,9 tonna szelektív: remélhetőleg ez az arány tovább fog változni a szelektív hulladék irányába. 
2022-ben újabb intézkedés lépett érvénybe a szemétszállítás terén, ennek értelmében az erdei házaktól is hetente kétszer elszállítják a hulladékot a polgármesteri hivatal alkalmazottai, ezzel is jelentősen hozzájárulva a tisztább környezet biztosításához.
Az alpolgármester elmondta: az országút mentén elhelyezett szemetesekhez vadkamerákat szereltek fel korábban, idén tovább bővítik ezek számát, így próbálván megfékezni a mezőre, útszélekre kihordott hulladék mennyiségét. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!