Hirdetés

A lélek hullámhosszán

A békéért, a törökországi és a szíriai földrengés áldozataiért, illetve egyéni szándékokért ajánlanak fel keresztúti ájtatosságot szombatonként különböző csoportok a csíksomlyói Jézus-hágón. A szervezők hisznek abban, hogy az imának és a gondolatnak teremtő ereje van, és ha minél többen bekapcsolódnak az alkalmakba, az jót fog előidézni.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
A lélek hullámhosszán
Keresztút. Zarándokok a kegyhelyen Fotó: László F. Csaba

Három évvel ezelőtt kezdeményezte a csík­somlyói passiócsoport a Jézus-hágón szervezett keresztúti ájtatosságot. A passió szervezői akkor a járvány miatti korlátozások miatt nem mutathatták be a kegytemplom előtti téren Jézus Krisztus szenvedéstörténetét, ezért a Kissomlyó-hegyén lévő stációknál imádkozták a keresztúti ájtatosságot. Azóta a nagyböjti szombatokon több tucatnyian elevenítik fel a szenvedéstörténetet. A „Békét adj szívünknek / Békét családunknak / Békét nemzetünknek / Békét a világnak!” mottóval szervezett alkalmakon a békéért, a törökországi és a szíriai földrengés áldozataiért imádkoznak. 
– Ha bennünk béke van, akkor körülöttünk is béke van, hiszen a bennünk lévő békét ki tudjuk árasztani a körülöttünk lévőkre is. Mi, erdélyi magyarok a kárpátaljai magyarokért fizikailag szinte semmit nem tudunk tenni, de imáinkkal tudjuk őket segíteni. A keresztúti ájtatosságokon a törökországi és a szíriai földrengés áldozatairól is megemlékezünk, de ezeken kívül még annyi minden van a világban, amiért imádkozhatunk. Hisszük, hogy az imának, a gondolatnak teremtő ereje van, és ha a lélek hullámhosszán minél többen összekapcsolódunk, az valami jót fog eredményezni, előidézni – mondta megkeresésünkre Gergely István Tiszti, a keresztúti ájtatosságok egyik szervezője. 
Az első alkalmat Bátor Botond pálos szerzetes, a másodikat Solymosi Alpár unitárius lelkész vezette. Most szombaton a csíksomlyói passiócsoport végzi a szolgálatot, de 
a továbbiakban többek között a Gyökere adja és a Háló közösség, illetve a csíkzsögödi férfi rózsafüzér-társulat is vezeti a keresztúti ájtatosságot. 
A gyülekezőt szombatonként délben a Kissomlyó-hegy alján tartják. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!