Hirdetés

Megoldás a szemétgondokra

Szelektív hulladékudvar meg­va­lósítására pályázott, több romániai településhez hasonlóan Gyer­gyó­cso­ma­fal­va önkormányzata. A helyreállítási alapból fi­nan­szí­ro­zott, 4,5 millió lejes projekt révén a háztartásokban keletkező ve­szé­lyes és nem veszélyes hulladék átvételére, gyűjtésére lesz lehetőség.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megoldás a szemétgondokra
Aláírták a finanszírozási szerződést Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A pályázati ütemterv szerint 2024 szep­temberére egy modern, önkéntes behordáson alapuló hulladékudvar készülhet el a településen. Az elképzelések szerint ezáltal megoldódik azoknak a hulladékoknak az átvétele és feldolgozása, amelyektől eddig évente egy alkalommal lehetett megszabadulni.

– Textíliák, lejárt festékek és gyógyszerek, síküveg, építkezési és bontási hulladékok, állattetemek, elektronikai és elektromos hulladékok, gumiabroncsok, régi bútorok, fémhulladékok – nagyjából ezek gyűjtésére lesz alkalmas az a hulladékudvar, amelynek megvalósítására aláírtuk a finanszírozási szerződést a környezetvédelmi minisztériummal. Az a tapasztalatunk önkormányzatként, hogy ezekkel a hulladéktípusokkal nem tudnak mit kezdeni a lakók, a korábbi időszakban egy-egy lomtalanítási akció keretében évente egyszer elszállíttattuk ezeket. A hulladékudvar lehetőség lesz arra, hogy az év bármelyik időszakában, az erre a célra kihelyezett konténerekbe lehessen tenni a szemetet

– vázolta az elképzelést Márton László Szilárd polgármester. Hozzáfűzte: a létesítmény alapvetően nem befolyásolja majd az évek óta jól működő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, inkább kiegészíti azt, más hulladéktípusok elhelyezésére ad lehetőséget. 
A hulladékudvar elkészüléséhez 3500 négyzetméteres területre van szükség, amelyet az önkormányzat az egykori kollektív rakottyavölgyi telephelyén biztosít: az ott vásárolt terület fennmaradó részén napelempark létesítését tervezik.
A létesítmények országos működését, nyitvatartási idejét még nem szabályozták; a begyűlt hulladék újrahasznosító, illetve feldolgozóegységekhez fog kerülni, a konténerek kamionra felcsatolható elemekkel rendelkeznek, könnyen szállíthatók majd – tudtuk meg.
Az elkövetkező három hónapban a megvalósíthatósági tanulmány aktualizálása, annak helyi igényekhez való alakítása következik, majd újabb három hónap alatt kell elkészülnie a kivitelezési tervnek. 
Az ország első 250 gyűjtőközpontja 2024 szeptemberéig fog elkészülni, ezeket legfeljebb 50 ezer fős közösség kiszolgálására tervezték.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!