Csíki sikerek legórobotikában

Díjakkal a zsebben tértek haza a csíkszeredai Fabton fiatal versenyzői. Az elmúlt hétvégén Debrecenben legórobotikai versenyen vettek részt, ahol kvalifikálták magukat a két hét múlva esedékes nemzeti döntőre. A döntőt szintén az anyaországban, Szegeden tartják.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Csíki sikerek legórobotikában
Verseny közben a Fabton lego robotika csapata. A kihívások mellett egymásra is figyeltek. Fotó: Simon Norbert

Simon Norbert, a csíkszeredai Fabton Oktatási Központ társedzője vezette csapat részt vett Debrecenben, a First Lego League nemzetközi verseny regionális szakaszán. A versenyt számos országban megszervezik. A selejtezőből régiónként egy csapat juthat tovább, kivéve abban az esetben, ha az adott régió versenyén több mint tíz csapat vesz részt, olyankor két csapatot is továbbjuttathat a zsűri, mondta a társedző. 
– Szép eredményekkel tértünk haza, ugyanis Motivációs különdíjat, és kategóriánkban második helyezést értünk el. Sőt, Alapértékek és csapatszellem kategóriában nyertünk, illetve összesítésben harmadik helyezettek lettünk. Ezzel ugyan nem sikerült volna bejutni a nemzeti döntőbe, viszont bezsebeltünk még egy díjat, amelyet országos szinten két csapatnak ítélnek oda, az úgynevezett White Card díjat, amellyel a zsűri döntésének értelmében a csapat automatikusan továbbjuthat a nemzeti döntőbe. Ezt technikai probléma vagy egyéb olyan tényező miatt ítéli oda a zsűri, amit esetleg a csapaton kívülálló okok befolyásoltak. Ennek köszönhetően jutottunk mi is tovább a szegedi First Lego League Superpowered nemzeti döntőre – mondta az edző.
Kiemelte: a verseny több részből áll, első körben robotot kellett építsenek, amely az akadálypályán különböző feladatokat kellett elvégezzen.

Simon Norbert

– Ezenkívül a versenynek van egy innovációs része is, amely évente tematikus feladatok mentén épül fel. Az idén az energiaválságra fókuszáló problémára kellett megoldást találjanak, és bemutassák azt a zsűrinek. Mindeközben a csapat értékeit, a csapatmunkát és a fair play hozzáállást is pontozta a zsűri. A nemzeti döntő két hét múlva lesz Szegeden. Az első három helyezett külön országokban bizonyíthat. Az első helyezést elérő csapat az Egyesült Államokba kvalifikálja magát a világbajnokságra. A második csapat egy Open Competition-en vehet részt, akárcsak a harmadik helyezett, aki ismételten az Egyesült Államokba utazhat versenyezni – mondta Simon Norbert. 

A csapat összetétele: A Fabton csapat tagjai és edzőik: Kurkó Gergő, Bereczki Kovács Balázs, Imre Tas, Aranyos Ávéd Bence, Lázár László, Táncos Kristóf, György Dániel és Sulyok Gergő. A felkészítők: Benedek Áron, edző; András Alpár és Simon Norbert pedig társedzők voltak.

Simon Norbert
Fabton csapatfotója. Székely IT-sok Debrecenben

A Fabton Oktatási Központról
Az oktatási központban elsősorban gyerekeknek tartanak foglalkozásokat, ebbe beletartozik a legórobotika, a programozás, illetve a jelen és jövő technológiai kihívásainak kutatási területe. Hatévestől egészen tizenhat éves korig foglalkoznak gyerekekkel, Csíkszeredában 2019 óta vannak jelen. Elsősorban olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik érdeklődnek a programozás és robotok iránt, valamint szeretnek legózni is, és akkor itt kombinálhatják a kettőt, téjékoztatott Simon Norbert. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!