Hirdetés

Ünnepel a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ

Fennállásának negyed évszázados évfordulójához érkezett idén a Székelyud­­var­he­lyi Egyetemi Központ (SZÉK), amely korábban a MÜTF Oktatási Központ nevet viselte. Az eltelt évek alatt közel háromezer, zömében szé­kely­földi fiatal szerzett náluk felsőfokú végzettséget. 

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Ünnepel a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ
Dr. Ilyés Ferenc és Szász Jenő a sajtótájékoztatón Fotó: Asztalos Ágnes

A SZÉK idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját, a jubileumi évben számos szakmai és szabadidős programot szerveznek volt és jelenlegi diákjaiknak, valamint társszervezői a polgármesteri hivatal által meghirdetett Játék éve tematikus programsorozatnak. Pénteken sajtótájékoztatót tartott dr. Ilyés Ferenc programigazgató és Szász Jenő, az intézményt fenntartó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke. 

Jól működő modell

Ilyés Ferenc közölte, hogy a 25 év alatt összesen 2702 hallgatót vettek fel a kezdetben Modern Üzleti Tudományok Főiskolájának Székelyudvarhelyi Tagozata, majd MÜTF Oktatási Központ néven futó intézménybe, amely egy ideje a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ nevet viseli, és magyarországi egyetemek képzéseit hozza el Székelyföldre. Összesen hat felsőoktatási intézménnyel működtek együtt, 14 Magyarországon akkreditált felnőttképzési lehetőséget nyújtva, több mint száz erdélyi magyar oktatót foglalkoztatva. A térségben elsőként alapítottak nemzetközi nyelvvizsga-központot és nemzetközi bizonyítványt nyújtó informatikai vizsgaközpontot.  
A fenntartó alapítvány elnökeként Szász Jenő kijelentette, büszke arra, hogy Székelyudvarhelyen sikerült elindítani az első nappali tagozatos felsőfokú magyar nyelvű intézményt Erdélyben. 

– Sajátos innovatív utat járt be az alapítványi fenntartású egyetemi központ, amely bizonyította, hogy racionális elvek alapján egy jól működő modell, amely képes volt az igényeknek megfelelően, rugalmasan megfogalmazni kínálatát. Jó időben jó válaszokat adtunk

– fogalmazott.

Szász szerint az alapítványi fenntartás jelenti a jövőt a felsőoktatásban. A jubiláló SZÉK-ről még elmondta, erőssége, hogy a meglévő magyarországi kínálatot tudja letelepíteni Székelyföldre, ezzel is az itthon maradást szolgálva. 

Menő szakok

A Hargita Népe kérdésére Ilyés Ferenc elmondta, hogy a kereskedelem–marketing szak a legrégebbi, amely jelenleg is szerepel a képzési kínálatban, és töretlen az érdeklődés iránta, továbbá az utóbbi tíz év legnépszerűbb szaka a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem vidékfejlesztési agrármérnök képzése. Ugyanakkor gyakorlatilag megrohamozták a tavaly elindított egyetemi szintű egészségügyi szakápolói képzést, amelyet a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve hirdetett meg a SZÉK. Jelenleg közel 400 hallgatóval négy alapképzés és két szakon mesterképzés zajlik az egyetemi központban. 

Ünnepi tervek

A továbbiakban az ünnepi év eseményeiről tájékoztattak. A Játék éve jegyében hirdették meg a Felnőttként is gyerekjáték című programot, amely február végétől két héten át ingyenesen játékos csapatépítő foglalkozásokat kínál cégek, szervezetek, intézmények munkaközösségeinek. A jelentkezés már elindult. Májusban megrendezik a SZÉK Focikupát az intézmény jelenleg és volt diákjainak részvételével, ugyancsak májusban szakmai és nyílt napot tartanak, ahol többek között öregdiákokat kérnek fel karrierjük, szakmai pályafutásuk bemutatására. Júniusban tartják a rendhagyó 21. ballagási ünnepségüket, akkor mutatja majd be az egyetemi központ a következő időszakra vonatkozó céljait és stratégiáját. Mindezek mellett idén 25. alkalommal hirdetnek felvételit a székelyföldi fiatalok számára, akik otthonukhoz közel, de magyarországi felsőoktatási intézmények keretein belül szeretnének oklevelet szerezni.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!