Hirdetés

Hittel hoztak áldozatot

Ragaszkodjunk ehhez a templomhoz, hitünkhöz, maradjon ez a templom a közösség vallásos életének központja – hangsúlyozta Kovács Gergely, a Gyu­la­fe­hér­vári Főegyházmegye érseke a Pál apostol megtérését ünneplő búcsús szentmisén, tegnap a felújított csíkpálfalvi római katolikus templom megáldásakor.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hittel hoztak áldozatot
Sok hívő és plébános hitének tanújele. Megáldották a felújított templomot Fotó: Bíró István

Az egyházközség búcsújára gyűltek össze a hívek tegnap délben a csíkpálfalvi római katolikus templomban. A búcsús szentmise egyben a felújított templom megáldásának ünnepe is volt, amelyen Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Fő­egy­ház­megye érseke elhelyezte az új főoltárba Adalbert és Kelemen vértanúk  ereklyéit, amelyeket 1949-ben Márton Áron püspök tett a templom felszentelésekor a régi oltárba. A főpásztor megáldotta a felújított templomot és a hozzáépített hidegszobát, illetve a településről származó Pálfalvay János püspökre, a templomot felszentelő Márton Áron püspökre és a néhai Barthos József templomépítőre emlékeztető kopjafákat is.
Kovács Gergely érsek pré­di­kációjában azt mondta: kevés templom felszentelésének dátumát tudja, de a csík­pál­fal­vit Márton Áron szentté avatási ügyének egykori posztulátoraként nagyon jól megjegyezte, hiszen a néhai főpásztor letartóztatása 1949-ben, az utolsó bérmaútja végén történt. Az érsek rámutatott: Márton Áron a csíkpálfalvi templomszentelés előtti napon Csíkdelnén bérmált, majd június 12-én felszentelte az újonnan épített csíkpálfalvi templomot. 

Bíró István
A templom a közösség vallásos életének központja


– Ma, amikor összegyűltünk, hogy a megszépült, felújított templomot megáldjuk, akkor szívünkben hála és köszönet van. Igen, mert minden templomot az emberek hite épített, és ez a csíkpálfalvi templom sem épülhetett volna meg az egyházközség akkori híveinek és lelkészének áldozata, hite nélkül. Sokat lehetne mesélni azokról a júniusi napokról, hogyan védelmezték a csíkpálfalviak a szabadságuk, életük árán a templomot, Áron püspököt és a hitüket. Mondhatom így is, hogy abban a szerencsében volt részem, hogy Csíkpálfalva szülöttjeitől nagyon sok történetet hallottam, de nemcsak akkor volt szükség hitre, hanem a későbbi évtizedek alatt is. Sokat kellett tenni a templomért. Sok hívő és plébános hitének és szeretetének tanújele, és éppen ezért köszönetet szeretnék mondani – mondta az érsek. Hozzátette: jó látni a megtelt templomot. Megjegyezte: a jelenlévők ne csak azt ünneplejék, hogy őseiknek volt hite, hanem a saját hitüket is.

– Ragaszkodjunk ehhez a templomhoz, hitünkhöz, maradjon ez a templom a közösség vallásos életének központja

– hangsúlyozta Kovács Gergely, aki Szent Pál apostol megtérésének története alapján a megtérés fontosságáról is beszélt.
A szentmise végén Csíki Szabolcs Csíkdelne-Csík­pál­fal­va plébánosa köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a templom felújításához. 
– Szépkorú testvéreink elmondása szerint, amikor 1949-ben Isten szolgája Márton Áron püspök felszentelte a templomot, kimondhatatlan örömet jelentett ez a falu számára. Azóta sok év telt el. Templomunk talán most került abba a formájába, amelyet elődeink megálmodtak – mondta a plébános.
A templom felújítási munkálatainak értéke 550 ezer lej. Az összeget a magyar kormány, Hargita Megye Tanácsa, Csíkpálfalva önkormányzata, a helyi Zöld Erdő közbirtokosság és a hívek biztosították. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!