Hirdetés

Székelyföldi falugazdászokat díjaztak

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai idén is részt vettek a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumán, a határon túli gazdaegyesületek és szervezetek legrangosabb találkozóján. A fórum célja az volt, hogy a jelen lévő, agráriumban tevékenykedő szakemberek megosszák tapasztalataikat, mérleget vonjanak az elmúlt évről, és feltárják a jövőbeni terveket, mindemellett pedig ismertessék a várható pályázati kiírásokat, illetve az új Közös Agrárpolitika irányait.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 4 perc
Székelyföldi falugazdászokat díjaztak
Fotó: Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya

Az egységet, összetartozást hangsúlyozták december 5-én Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumán. Ez az esemény a határon túli gazdaegyesületeknek és szervezeteknek szól, amelyen idén is részt vettek a Székely Gazdaszervezet Egyesületének falugazdászai. 
Nagy István, Magyarország agrárminisztere advent ajándékaként tekintett az eseményre, kiemelve, hogy az elmúlt tizenkét évben sikerült a nemzetrészeket elválasztó határokat átlépni és egyesíteni a magyarokat.
– A határon túli nemzetrészek számíthatnak az anyaország támogatására, az országhatárokon belül élő magyarság pedig építhet az erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai, drávaszögi, muravidéki magyarságra, amely őrzi és ápolja kultúránkat, hagyományainkat, nyelvünket mint a megmaradás zálogait, ez mindannyiunk közös érdeke itt, a Kárpát-medencében. A megmaradáshoz, a helyben maradáshoz kell a legnagyobb erő, és e nemes küzdelem egyik eszköze a Kárpát-medencei Összefogás Fóruma, a Kárpát-medence legnagyobb agrárszakmai rendezvénye. Célja, hogy találkozzunk egymással, az agrárszakma képviselői építsék és bővítsék kapcsolataikat, együtt, közösségben gondolkodjunk a lehetőségeinkről, és nem utolsósorban: értékeljük az eltelt esztendőt – mondta el Nagy István. 
A Kárpát-medencei Falugazdász-programot még 2018-ban indították el, a benne rejlő lehetőségeket és értékeket egyre többen ismerik fel, a falugazdászok tevékenysége révén pedig a külhoni gazdák betekintést nyerhetnek az anyaország kül- és belkereskedelmi világába is. Az agrárminiszter kiemelte a Schams Ferenc Tervet, amely által a határon túli magyar borvidékek ismét visszanyerhetik régi fényüket. 
– Óriási eredmény, az ehhez vezető út 2010. május 26-án, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával kezdődött. A 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás következménye volt, hogy a leendő kormánypártok már a kampányban megígérték, ha hatalomra kerülnek, megteremtik a kettős állampolgárság lehetőségét. Ma már több mint 1 millió 170 ezer új magyar állampolgárról beszélhetünk – emelte ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár. Kiemelte, hogy a jövő évben viszik tovább a programokat, és bővítik is azokat.
Az eseményen több előadás is elhangzott, hogy a részt vevő külhoni gazdaszervezetek képviselői is felszólaltak, értékelték az elmúlt évet, megosztották a jövőre vonatkozó terveiket és programjaikat, és köszönetet mondtak az anyaországnak a támogatásért.
Az eseményen dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elismeréssel jutalmazta az év legkiválóbb Kárpát-medencei falugazdászait, a Kárpát-medencei Falugazdászprogramban jelenleg tevékenykedő több mint száz falugazdász közül kilenc főt tüntettek ki. Idén az Év Falugazdásza díjat a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdásza, Hatos György vehette át, valamint elismerésben részesült Szász Andrea is, a hatékony és eredményes munkavégzéséért. A szervezők kulturális műsorokkal, ismert színművészek produkcióival színesítették december ötödikét. A rendezvényen a csapatépítés is nagy hangsúlyt kapott, a nap pedig az Ismerős Arcok koncertjével zárult.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!