Hirdetés

Egyre több a demenciás eset az idősek körében: fontos a prevenció és a gondozók felkészítése

Az idei első Alzheimer Café rendezvényt tartják szerdán Gyergyószentmiklóson. Az eseményt azoknak szánták, akik életük során találkoztak vagy foglalkoztak már demenciás/Alzheimer-kóros beteggel.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 4 perc
Egyre több a demenciás eset az idősek körében: fontos a prevenció és a gondozók felkészítése
Felkészítik a beteggondozókat Fotó: Kiss Gabriella

Folytatja az Alzheimer Café rendezvénysorozatát a Caritas Szent Erzsébet Idősek Otthonának szakmai közössége. Szerdán az intézményben tartanak előadást és szerveznek foglalkozást azon érdeklődőknek, akik életük során már találkoztak demenciás vagy Alzheimer-kóros betegekkel.

Dr. Kiss Gabriella szervező, mentálhigiénés szakember elmondta, nagyon fontosnak tartják a gondozó személy egészségének védelmét, és a megfelelő felkészítést a minőségi gondozásra, valamint bátorítanak mindenkit a segítségkérésre.

– A rendezvényeink alkalmával a résztvevők megismerkednek a demencia lefolyásával, a betegség okozta viselkedések megértésével. A visszajelzésekből elmondhatjuk, hogy várják a rendszeres találkozást, hiszen erőforrásra találnak.

Az eseményünkre olyan személyek is járnak, akik már elveszítették a szeretett családtagot, de a lelkük gyógyulásáért, önmaguk védelméért rendszeresen eljönnek a találkozóra. Utólag értik meg, hogy mit kellett volna másképpen tenni

– tájékoztatott dr. Kiss Gabriella.

Hozzátette: az eseményre leginkább idősgondozásban dolgozók, orvosok, segítők, segítő szakmát tanulók járnak, de néha a gondozó családtagok elviszik a gondozott szerettüket is. A résztvevők gyakorlatban hasznosítható szakmai tudással és a hasonló helyzetben lévő családok tapasztalataival gazdagodhatnak.

A 2018 óta elindult eseménysorozatot Erdélyben több településen is megszervezik már: Székelyudvarhelyen, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron, Zetelakán, Gyergyócsomafalván alakultak ki szakmai csapatok, amelyek havonta megszervezik a rendezvényt.

Nemsokára Szentegyházán is megnyitják az első Alzheimer Café találkozót, de Nagyváradra és Gyergyóalfaluba is tervezik elvinni.

Idén az Erdélyi Alzheimer Café Egyesületet is bejegyezték, így próbálnak pénzalapot biztosítani a rendezvényeknek, hogy a gondozó családok továbbra is részesülhessenek a támogatásban.

– A demográfiai mutatók alapján egyre több az idős személy, és az idősek otthona dolgozóiként is tapasztaljuk, 24 beutalási kérelem közül legalább 18 időskorút a demencia valamely formájával diagnosztizáltak.

Míg 2003-ban 13 demenciával élő személy élt az Idősek Otthonában, mára a 156 idős bentlakóból legalább 85 személynek demencia diagnózisa van.

Ez a mutató nem csak a mi otthonunkra jellemző. Tenni kell a prevencióért, az egészségben maradásért. A gyógyszeres kezelésre is szükség van, hiszen a demencia teljesen megváltoztatja az érintett személyt, tér-, idő-, orientációs zavarok lépnek fel, megbomlik a beteg önellátó képessége. A zavaró viselkedések sorozata megnehezíti a gondozó családok életét, át kell szervezni az addigi kialakult életformát. Mindezek ellenére, mégis sok sikerélményt tartogathat a demenciával élő személyekkel való munka, amennyiben megtaláltuk a közös nyelvet. Fontos, hogy ne a mi igazunkat erőltessük rájuk, hanem megértően, mint egy jó barát, a szeretet nyelvén gondozzuk. Ehhez a minőségi gondozáshoz vezetjük el azokat a családtagokat, akik rendszeresen részt vesznek a rendezvényeken – hangsúlyozta a szervező.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!