Hirdetés

Új támogatási rendszerek, előtérben az állatjólét

Az elmúlt esztendő sem a könnyűségéről volt híres, alig lábaltunk ki a járványból, a szomszédban zajló háború és az ezt követő drágulások, aszály rányomta pecsétjét az emberek mindennapi életére. Nem kivételek ezalól a gazdálkodók sem, akik eredményességét szintén nagyban befolyásolta mindez.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Új támogatási rendszerek,  előtérben az állatjólét
Fotó: Domján Levente

Székelyföld egyik sajátos értékét képezik a helyi gazdálkodók, termelők, akik mindennapi munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy közösségünk helyi és egészséges élelmiszereket fogyaszthasson – jelentette ki Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. Az elmúlt évek a mezőgazdaságban tevékenykedők számára is nehezek voltak: előbb a járvány, majd a szomszédos országban zajló háború, az inputanyagok drágulása, valamint a nagymértékű aszály érintette őket. Interjúalanyaink szerint a székelyföldi gazdák eléggé jól megbirkóztak ezekkel a nehézségekkel, és a lehető legjobb eredményt érték el minden esetben. Évértékelőnkben Könczei Csaba parlamenti képviselőt, Becze Istvánt, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnökét, Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét, valamint Szabó Árpád Maros megyei tanácsost kérdeztük az elmúlt év nehézségeiről, illetve arról, hogyan látják a 2023-as mezőgazdasági évet.

A nehézségek ellenére is kitartanak a gazdák 
A megkérdezettek értékelése szerint a gazdák mindhárom megyében, egész Székelyföldön megérezték a fent említett problémák hatásait. Tavaly még nagyobb szerepet kapott az összefogás, egyre inkább elkezdte mindenki felismerni a közös munka értékét és fontosságát. 
Becze István szerint 2022 kihívásokkal teli év volt.
– Úgy gondoltuk, hogy a világjárvány után nem jöhet más kihívás, de aztán láthattuk, hogy mégis. A háború számlájára is írható, hogy az inputanyagok, a takarmányok ára óriásit emelkedett, ami nagyban meghatározta a gazdaságok életét és működését. Emiatt nagyon sok gazda végig kellett gondolja, mennyire tudja finanszírozni tevékenységét a továbbiakban, és hogyan tudja úgy végezni a munkát, hogy ne zárja az évet nagy veszteséggel. Ismét bebizonyosodott, mennyire fontosak és értékesek a helyitermék-mozgalmak, a különböző integrációk, ezért feladatunk, hogy tovább erősítsük mindezt – vélekedett a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.
– Nemcsak egy-két gazda esetében, hanem a teljes székely gazdakörben elmondható, hogy a tavasz eléggé jól indult, a talajban megfelelő csapadékmennyiség volt, az őszi és tavaszi kultúrák kellőképp növekedtek, egyszóval minden megfelelően működött, egészen júniusig, amikor beütött egy nagy aszály – értékelt Könczei Csaba. – Ennek következményeit leginkább a tavaszi gabonáknál kezdtük tapasztalni, illetve a korai burgonyáknál, a következő hónapokban pedig szinte minden takarmány esetében érzékelhettünk kisebb-nagyobb kieséseket.

Domján Levente
Szabó Árpád szerint, noha nem voltak olyan nagy veszteségek az ország más területeihez viszonyítva, figyelembe kell venni a terméskieséseket is.
– A Maros megyei gazdálkodóknál az őszi szálasgabonák esetében mintegy 10 százalékkal kevesebb volt a termés, mint 2021-ben. Természetesen az értékesítési ár itt pótolta a veszteségeket, főleg azoknál a gazdáknál, akik a betakarítás után időben el tudták adni terményüket, hisz egy idő után az Ukrajnából érkező gabonaáradat nagyban befolyásolta ezek árát. A tavaszi vetések esetében az elején még nem volt gond, de az utána következő szárazság ismételten befolyásolta a gazdálkodók munkáját. 20-25 százalékkal kevesebb kukorica, napraforgó és szója volt 2022-ben az előző évhez képest. Az egyedüli növény, amely a szárazság után képes volt regenerálódni, a cukorrépa volt – mondta el lapunknak a Maros megyei tanácsos. Reményei szerint a ludasi cukorgyár is beindulhat hamarosan, hisz a cukorrépa termesztése és annak értékesítési lehetősége nagyon jövedelmezőnek bizonyult a gazdák körében.
Becze István nemcsak a nehézségekre, hanem az elmúlt év pozitívumaira is reflektált, a problémák ellenére ugyanis mindenki igyekezett jól elvégezni a munkáját, aminek be is ért a gyümölcse. A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség tavaly közzétette a 16.4 alintézkedés alapján a piaci szereplők partnerségi együttműködéseinek, a helyi piacok, valamint a rövid ellátási láncok kialakításának támogatására sikeresen pályázók listáját. Sikeresen bírálták el a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének hat pályázatát, amelyen belül felvállalta több partnerség létrehozásának támogatását és a pályázatok kivitelezését is. Az alintézkedés célja, hogy elősegítse a helyi piaci szereplők közötti együttműködést a termékek rövid ellátási láncokon keresztül történő értékesítése céljából. Megemlítendő az az együttműködési szerződés is, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Székely Gazdaszervezetek Egyesületével, illetve Hargita Megye Tanácsával kötött meg, valamint a Digitális Agrárakadémia rendezvénysorozatait, amelyek révén a helyi gazdálkodók számára hoznák közelebb az adatalapú gazdálkodás elvét.

Új Közös Agrárpolitika, illetve új nemzeti stratégia
Új év, új kezdet, ahogyan mondani szokás, 2023-tól pedig valóban számos újdonság következik, amelyek a gazdálkodók mindennapi munkáját és életét befolyásolják. Nagyban megváltozik a támogatási rendszer is, emiatt mind az állam, mind a különböző intézmények, egyesületek, szervezetek tájékoztató fórumokat szerveznek a gazdáknak, hogy érthetőbbé tegyék számukra is ezeket az újdonságokat.
– Év végén fogadták el az új nemzeti stratégiát, az még gyerekcipőben jár. Mindenki igyekszik megérteni az új követelményeket és úgy átadni a gazdálkodóknak, hogy számukra is minden egyes fejezete érthetővé váljon. Elég sok változás lesz, főleg a támogatási szektorban. Nagy hangsúlyt helyeznek az állatjólétre, szigorúbb követelmények lesznek, valószínűleg nehezebben megvalósítható követelmények is lesznek, de természetesen azért külön támogatás jár majd. A környezetbarát gazdálkodási formákat is előtérbe helyezik, épp ezért folyamatosan hangsúlyozzuk a gazdáknak a biogazdálkodás lényegét és fontosságát – mondta el lapunknak Könczei Csaba.

Domján Levente

Előtérben a biotermékek
Világszerte egyre növekszik a biotermékek iránti kereslet. Interjúalanyaink kiemelték, hogy környezeti adottságainkhoz mérten a helyi gazdák elsősorban minőségben, nem pedig mennyiségben tudnak teljesíteni, ezért is számítanak nagy értéknek a székelyföldi gazdák által termelt és előállított termékek és termények. Borboly Csaba kiemelte, hogy Hargita megye kiemelkedő helyen van e téren. Hargita Megye Tanácsának elnöke elégedetlenségét fejezte ki, a támogatások és pályázati lehetőségek szempontjából nem ért egyet azzal, hogy ugyanolyan kötelezettségeknek kell eleget tenniük a helyi gazdáknak, mint azoknak, akik síkvidéken kell megműveljék földjeiket.
Becze István szerint a jövőbeni támogatási rendszereket tekintve nagyon komoly előnyben lesz az, aki biogazdálkodást folytat.
– Szerencsére egyre több ilyen gazdálkodó van, a falugazdász-hálózat pedig ebben is igyekszik mindenkinek a segítségére lenni. Ebben az évben még nagyobb figyelmet fordítunk a szaktanácsadásra, hogy kellőképpen tudjuk támogatni a gazdákat – fejtette ki a tanácsos.

Együttműködések, új formában 
Az évtizedekkel ezelőtti időszak, az akkori szövetkezeti formák mély nyomot hagytak az emberekben, ezért nagyon sok esetben még mindig távolságtartóan viszonyulnak a hasonló közösségi formákhoz. 2021-ben a pályázati kiírásoknak köszönhetően sok szövetkezet létesült – ahogyan Becze is kiemelte, bebizonyosodott, hogy a szövetkezeti érdekek felismeréséhez valamilyen külső biztatás kell.
– Nagyon sok szövetkezet létrehozásában vettünk részt, és öröm volt látni, milyen sokan tudhatnak sikeres pályázatot maguk mögött. Ennek az is a pozitív hozadéka, hogy a gazdák ismét kezdenek nyitni az együttműködés irányába, közös munkával érnek el célokat, indítanak el akár feldolgozókat, és saját bőrükön tapasztalják majd a közös munka eredményeit, a hatékonyságát. Hisz enélkül a kisebb családi gazdaságok nagyon nehezen tudnak fennmaradni, csak támogatással maradhatnak versenyképesek a nagyobb gazdákkal szemben – mondta a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 

Domján Levente

Nehézségek közepette
Az idei évet legfőképp a kitartás fogja jellemezni. Mivel az elmúlt évek bebizonyították, hogy nagyon kiszámíthatatlan a jövő, a gazdák együttműködésének egyre nagyobb szerepe lesz. Az SZGE elnöke kiemelte, hogy mivel élelmiszerre mindig szükség lesz, véleménye szerint nagyon nagy lehetőség van a mezőgazdaságban, és olyan támogatások érhetők majd el, amelyeket figyelmesen kell kihasználni. Hargita Megye Tanácsának elnöke arra biztatja a gazdákat, hogy bátran forduljanak a megyei intézmény alkalmazottjaihoz bármilyen probléma esetén, hogy ezáltal könnyebben szembenézzenek a nehézségekkel. 
Könczei Csaba elsősorban türelmet és kitartást kíván minden gazdálkodónak.
– Csak az gazdálkodik, aki szívből teszi mindezt. Aki nem ilyen indíttatásból vágott neki, már rég lemorzsolódott. Nagyon fontos, hogy mindenkiben éljen a tudásvágy, tájékozódjanak, kérdezzenek, hogy tisztában legyenek a különböző kiírásokkal, támogatási lehetőségekkel – jelentette ki a háromszéki politikus. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!