Kiaknázni a székelyföldi juh- és kecske­állományban rejlő potenciált

A székelyföldi juh- és kecsketenyésztők érdekeit szem előtt tartva vett részt a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének küldöttsége a 33. Farmer Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron. A debreceni agrárexpó kiváló alkalomnak bizonyult a kapcsolatépítésre és a székelyföldi kiskérődzőexport kiszélesítési lehetőségeinek felmérésére.

Vlaicu Lajos
Kiaknázni a székelyföldi juh-  és kecske­állományban rejlő potenciált
Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezet Fotó: Mezőszentgyörgyi Dávid

Idén is számítottak a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete jelenlétére az augusztus utolsó napjaiban megtartott 33. Farmer Expón. A Debrecenben erős hagyománnyal rendelkező mezőgazdasági és élelmiszeripari vásáron nem először vesznek részt székely gazdák, Becze István, a gazdaszervezet elnöke és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke kiváló munkakapcsolatot ápol, és ketten számos együttműködés kezdeményezői az agrárszektorban.
Az idei találkozás hozzáadott értéke az volt, hogy a magyarországi Juh és Kecske Ágazati Szakmaközi Szervezettel, illetve azon belül a témában érdekelt szervezetekkel szorosabbra fűzték a kapcsolatokat.

– Ez alkalommal a kiskérődzők ágazati szempontjai szerint lobbiztunk, konkrétan kapcsolódási pontokat kerestünk a székelyföldi gazdák jószágai értékesítésének elősegítésére. Ennek érdekében sok szereplővel tárgyaltunk és kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt. Biztos értékesítési piacot szeretnénk kialakítani gazdáink számára, ami kiszámíthatóvá tenné az ágazatban dolgozók megélhetését

– közölte Becze István megjegyezve, hogy a székelyföldi juh- és kecskeállomány száma egymagában eléri az anyaország teljes állományának számát. Az együttműködésből mindkét fél profitálhat, ugyanis a székelyföldi és az anyaországi juh- és kecskeexportot közösen tudják erősíteni, és így nagyobb országok, nagy felvevőpiacok igényeit is ki tudnák szolgálni.
A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet: tekintettel kell lenni a kiskérődzőket sújtó pestisre, amely a hazai értékesítést megbénította, de hosszú távon fontos és szükséges a közös jövőben való gondolkodás.
Székelyföldön összesen mintegy 900 ezerre tehető a juh- és kecskeállomány, ebből Hargita megyében 190 ezer, Kovászna megyében 210 ezer és Maros megyében 500 ezer példány van.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!