Erős mezőgazdaság: megmaradás

Lovas bemutató, traktoros felvonulás, szakmai előadások, kézművesvásár, lacikonyha, koncertek, gyermekprogramok, hálaadás: minden adott volt ahhoz, hogy az idén is nagy sikernek örvendjen és tömegeket mozgasson meg a vasárnap Csíkszentsimonban megrendezett Csíkszéki Gazdanapok.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 9 perc
Erős mezőgazdaság: megmaradás
Traktoros felvonulás, amelyen a legkisebbek is lelkesen vettek részt. Továbbadott értékrend Fotó: László F. Csaba

Az esős idő sem riasztotta el a látogatókat, sokan vettek részt a Csíkszéki Gazdanapok kilencedik kiadásán vasárnap. A csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ udvarán a szervezők színes és változatos programokkal várták a térség valamennyi gazdáját. A jótékonykodásra is hangsúlyt fektettek, ugyanis a gyermekvédelmi központ javára adománygyűjtést tartottak, a gazdák pedig terményadományaikkal is hozzájárultak az otthon lakóinak támogatásához.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Lovas bemutató és traktorzúgás

A csíki gazdák számára jelentős nap látványos lovastorna-bemutatóval kezdődött, s bár az időjárás okán szabad ég alól a fedett lovardába költöztették az előadást, a látvány mindent kárpótolt, a közönség vastapssal jutalmazta az ifjú lovasokat. Ugyancsak nagy érdeklődés közepette mutatkozott be a lovas terápiával foglalkozó New Life Therapy sportegyesület is, akik tevékenységüket a szentsimoni Szent László Lovasiskolában végzik hétről hétre.

Erős mezőgazdaság: megmaradás
A traktoros felvonulást sokan várták: a családfők mellett a munkagépek fülkéiben az ifjabb generáció is jelen volt, üzenve, hogy van jövője a székely gazdáknak, gazdálkodásnak. A traktorok hangos parádéját a Csíkszentsimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar előadása is kiemelte, a traktorjaikkal felvonuló gazdákat pedig a szervezők egy-egy szalmakalappal jutalmazták. Csíkszék legnagyobb pityókáját is díjazták az esemény alkalmából. 
A Csíkszéki Gazdanapok szakmai – a Székelyföldi Falugazdász-hálózat szakértői tartottak tanácsadást – és kulturális rendezvényei által ismét bebizonyította, hogy nemcsak a helyi gazdálkodás és kézművesség ünnepe, hanem a közösség összetartó erejét is fel tudja mutatni.

Erős mezőgazdaság: megmaradás

Itthon boldoguló családok

– A rendezvény sikerrel tudja megszólítani a csíki gazdákat, minden évben tömegek látogatnak ki az eseményre, melynek fő célja, hogy a gazdák és a mezőgazdasági ágazatban érintettek találkozhassanak és beszélgethessenek egymással, és lehetőségük legyen olyan együttműködéseket indítani, amelyek erősítik a térség mezőgazdaságát

– hangsúlyozta Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) elnöke, kiemelve, hogy a rendezvényt a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, partnerségben Csíkszentsimon Önkormányzatával, a Hargita Megyei Kulturális Központtal és a helyi közösséggel közösen tartja. Lapunk érdeklődésére kifejtette: tevékenységükkel segíteni igyekeznek a gazdákat, hogy minél többen tudjanak boldogulni, hosszú távon megmaradva a mezőgazdaságban. A Csíkszéki Gazdanapok is ezt a célt szolgálja.

Erős mezőgazdaság: megmaradás
Kézfogások. A gazdanap az információcsere és a jövőbeni együttműködések fóruma is

– Biztatjuk a gazdákat, hogy bármennyire nehéz, ne hagyják abba tevékenységüket az ágazatban. Bízom benne, hogy még sok gazdanapra kerül sor, hogy a környéken megmarad a gazdálkodás, és hosszú távon, itthon fog tudni boldogulni nagyon sok család

– fogalmazott az SZGE elnöke.  

Összefogás és hit a gazdák ereje

A rendezvény hivatalos megnyitóján szólt az egybegyűltekhez Kozma István, Csíkszentsimon község polgármestere, Hajdu Gábor, Csíkszék parlamenti képviselője, Tánczos Barna szenátor, a magyar agrárminisztérium nevében Hancsók Szabolcs, a magyar agrárminisztérium Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának munkatársa és Becze István megyei önkormányzati tanácsos, SZGE-elnök. Felszólalásaikban kiemelték a gazdatársadalom hathatós segítségét, a közös tevékenységek fontosságát, mely összeköti az ágazatban érdekelteket, mert a „közös tevékenységek, a jövőbe vetett hit köti össze a Kárpát-medencei gazdákat, a nemzetet, a családot”.

– Van hit, és az abból fakadó erő segíti a gazdákat a nehézségek leküzdésében. Összefogva, együtt küzdve lehetünk sikeresek, ezt szolgálja az egységes falugazdász-hálózat is, erőnk és tudásunk megvan, és megvan az utánpótlás is

– hangoztatta felszólalásában Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, a magyar Országgyűlés alelnöke.

Erős mezőgazdaság: megmaradás

Ne legyünk nyápicok

A beszédeket követően Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője celebrált hálaadó szentmisét. A ferences szerzetes a hála hangján szólt, köszönetet mondva az idei termésért, az áldásos esőért, utalva arra, hogy a kiszáradt talajnak szüksége van a csapadékra. 

– Minden, ami rossz, véges, csak Isten végtelen szeretete határtalan. Őseink életereje fakadjon fel a mi szívünkben is, mert nincs rossz idő, csak nyápic ember. Ne torpanjunk meg a nehézségek előtt! Az a dolgunk, hogy megtanítsuk gyermekeinket, hogy becsületes munkával, itt, a szülőföldön eg­zisztenciát tudjanak maguknak teremteni

– üzente Csaba testvér.

Erős mezőgazdaság: megmaradás

Galéria



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!