Hirdetés

Megőriznék és közkinccsé tennék

A szövés, a fafaragás és a kovácsmesterség bemutatása lesz a fő tevékenység abban a jelenleg is épülő hagyományos stílusú házban, amelyet az oroszhegyi önkormányzat az Európai Vidékfejlesztési Alappal partnerségben valósít meg. A Népi Mesterségek Háza már augusztustól fogadhatja a látogatókat.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megőriznék és közkinccsé tennék
Közösségi tér a hagyományőrzés jegyében Fotó: Látványterv: Bálint Elemér Imre/Fb

A népi kultúra fontos tényező a székely identitás megőrzésében és a szülőföldön maradásban egyaránt, ennek szellemiségében vágtak neki a beruházásnak egy évvel ezelőtt Oroszhegy községben. Bálint Elemér Imre polgármester elmondta, egy hagyományos, kétszobás parasztházat építenek a községközpontban, ahol három különböző, mára lassan feledésbe merülő népi mesterséggel ismertetnék meg a fiatalokat és az oda látogató turistákat egyaránt. Kiemelte, a munka a legjobb ütemben zajlik, így minden bizonnyal az augusztusi határidő lejárta előtt elkészülnek.
– Minden munka a legkiválóbban halad, a ház már áll, a tetőt befödtük, vakoltunk kívül és belül, a villanyt, vizet is bevezettük, így most már csak a belső munkálatok vannak hátra – részletezte az elöljáró.
A kétszobás, verandával és tornáccal ellátott parasztház a központban épül, így a falukép szebbé tételéhez is hozzájárul. Bálint Elemér Imre elmondta, az egyik szobában a népi varrás, szövés, hímzés, csipkekészítés és hasonló tevékenységek kapnának helyet, minden, ami a textíliákhoz köthető, a másik szobát pedig a famegmunkálásnak szentelnék, kiemelve a bútorkészítést, festést, kapufaragást, az udvaron pedig kovácsműhelyt állítanak fel.
– A műhelyek felszereléséhez szükséges eszközök szinte teljes egészében megvannak. Ezeket többnyire a lakosság adományozta erre a célra. Többek között egy kerekesműhelynek, illetve egy kovácsműhelynek a teljes szerszámkészletét is felajánlották az egykori mesterek örökösei – mondta a polgármester.
Mint mondta, nem múzeum készül, hanem interaktív tevékenységekkel töltik majd meg az új létesítményt, és a község iskoláival is szorosan együttműködnének, annak érdekében, hogy a gyermekeket, fiatalokat érzékenyítsék a téma iránt.
– Reményeink szerint ez egy olyan hely lesz, amely által ezt a három népi mesterséget közkinccsé tehetjük, és átörökíthetjük a fiatal generációknak – részletezte.
Hozzátette, van egy helyi egyesület, amelynek tagjai hagyományőrző tevékenységet végeznek, de helyi turizmussal is foglalkoznak, és az ő segítségükkel fogja működtetni a Népi Mesterségek Házát az önkormányzat. A tervek szerint az épület udvarán kis parkolót, a gyerekeknek játszóteret és egy 300 négyzetméteres közparkot is kialakítanának.
– Mivel a településünk fekvése sajátos, gyakorlatilag egy domboldalban vagyunk, ezért az önkormányzat nem nagyon rendelkezik közterülettel, ahol tudnánk parkosítani, zöldövezeteket létrehozni. Most gyakorlatilag kettő az egyben valósul meg, hiszen a ház előtti teret is kihasználjuk és egy közparkot, illetve játszóteret is kialakítunk – ismertette a további elképzeléseket a polgármester.
A ház körüli tornácot szélesítették, ahová asztalok és székek kerülnek, így közösségi tér szerepét tölti majd be a Népi Mesterségek Háza és annak udvara. Az utca felőli részre új székelykaput állítanak, kerítéssel együtt. A beruházás értéke 210 ezer euró, amelyet az Európai Vidékfejlesztési Alap és az oroszhegyi önkormányzat közösen finanszíroz.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!