Hirdetés

Kis közösség nagy álmokkal

A kisgalambfalvi Három Galamb Egyesületnél tudják, hogy nem elég nagyot álmodni, a cél megvalósításáért mindent meg kell tenni. A sérült fiatalokat foglalkoztató szervezet egy egész országgal osztotta meg történetét, s bekapcsolódott egy széles körű adománygyűjtő programba. A fejlesztésekhez szükséges finanszírozást várhatóan márciusban kapják meg.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Kis közösség nagy álmokkal
Bővül a szociális szolgáltatás. Színesebbé teszik a fiatalok napjait Fotó: Három Galamb Egyesület archívuma

A Kéz a kézben mottóra alapul az ország egyik leghallgatottabb, román nyelvű rádiócsatornájának az Orașul Faptelor Bune elnevezésű adománygyűjtő programja. A program legutóbbi támogatási listájára többek között felkerült a kisgalambfalvi Három Galamb Egyesület is. Az adománygyűjtési szakasz a rádió karácsonyi műsorának részét képezte, mely decemberben lezárult. Az egyesületnek szánt támogatás várhatóan márciusban ér célba. Az országos program keretében az egyesület megosztotta megindító történetét, illetve felvázolta az érdeklődők előtt, hogy az általuk felajánlott támogatás miben tudja segíteni a szervezet munkáját.
A 2018 óta működő egyesület jelenleg négytagú, akik tizenkét sérült fiatalt foglalkoztatnak állandó jelleggel. Több mint tizenöt családdal tartják a kapcsolatot, ők a jövőben szintén szeretnének csatlakozni az egyesülethez. Időszakos fog­lal­ko­zásokat ajánlanak fel az Al­só­bol­dog­fal­ván és a Mik­lós­falván élő, az állami rendszerhez tartozó fogyatékos felnőtteknek. A kezdeményezés skót mintára épül, az alapítók több mint tizenkét éves, közösségi formában működő bentlakásos intézetben szerzett tapasztalattal telepedtek le Székelyföldön.
– Az egyesületnél tevékenykedő fogyatékkal élők a felnőttkor küszöbén állnak, amikor még nagyon sok múlik a tanuláson. A fiataljaink fejlődőképesek, rendkívül fogékonyak az új dolgokra. Egy egészséges fiatalnál ez a periódus arról szól, hogy végzettséget szerez, kipróbálja az első munkahelyet, utazik, önállósodik, valamint életre nevelődik. Ez a fejlődési folyamat ugyanúgy a sérült fiatalok számára is fontos. A tevékenységeink a valós életre készítik fel a sérült fiatalokat, mondta Filipov-Soó Zsuzsa alapító és projektvezető.
Romániában a fogyatékkal élő fiatalok foglalkoztatási rátája, más európai országokhoz képest nagyon alacsony, a tizenhat és harmincnégy év közötti sérült fiatalok 88 százaléka gazdaságilag inaktív. A projektvezető lapunknak elmondta, hogy a tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy kedvezően módosítsák az említett arányokat, és a sérültek a társadalom teljes értékű tagjaivá váljanak. Mint mondta, a közösség akkor lesz erős, ha a sérültek vagy az intellektuálisan korlátozott személyek aktív állampolgárként élnek, illetve együtt tudnak tanulni és dolgozni a közösség többi tagjával.
A galambfalvi intézmény még kizárólag nappali foglalkoztatóként működik. Kor­mány­zati támogatás hi­ányában évi 55 400 eurós összegre van szükségük ahhoz, hogy fedezzék a foglalkoztatott fogyatékkal élő fiatalok ellátását. A projektvezető elmondása szerint szerencsés helyzetben vannak, hisz rengeteg helyi civil támogatója van az egyesületnek, de az Active Citizens Fund pályázata, a Bethlen Gábor Alap, a Fuss NEKI! című adománygyűjtő projekt és a keresztúri vállalkozók civil szervezete (KVKA) is hozzájárult az eredményeikhez. Az országos programban 100 eurós finanszírozást tűztek ki célul, ez az összeg fedezné a fogyatékkal élők költségeinek egy részét. 
A fogyatékkal élő fiatalok fejlesztőközpontjában elsősorban lehetőséget kínálnak a tanulásra, illetve olyan készségek fejlesztésére, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a sérült fiatalok teljes életet éljenek. Az általuk kínált munka a fenntarthatóságon, a biodinamikus mezőgazdaságon és a hagyományos kézműves-foglalkozásokon alapul. Hosszú távú céljuk, hogy a nappali foglalkoztató központ mellett egy bentlakásos egység is létrejöjjön a településen.  
– Egy tizennyolc hónapos projekt végéhez értünk. Felmértük az érintett családok igényeit, bevontuk az első fiatalokat a tevékenységeinkbe, összeállítottuk a hétköznapi teendők listáját, de a legfontosabb, hogy egy államilag elismert szociális szolgáltatássá váltunk. A továbbiakban kiszélesítjük az egyesület határait azért, hogy több fogyatékkal élő fiatalt tudjunk foglalkoztatni, tette hozzá. Az Orașul Faptelor Bune program által nyert finanszírozás tehermentesíti a nappali foglalkozások költségvetését, és több anyagi forrást fordíthatnak a szervezet fejlesztésére.  
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!