Hirdetés

A hitet mint Isten ajándékát ünneplik

Tordán és Kolozsváron is megünnepli a Magyar Unitárius Egyház a vallásszabadság napját – közölte lapunkkal Koppándi Júlia kommunikációs felelős. A tordai ünnepséget a Duna World televíziós csatorna élőben közvetíti.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
A hitet mint Isten ajándékát ünneplik
Történelmi jelentőségű ünnepet ülnek Fotó: unitárius.org/archív

Idén is megemlékezik a Magyar Unitárius Egyház arról, hogy 1568-ban a világon először Erdélyben, Tordán iktatták törvénybe a lelkiismeret és a vallásgyakorlás szabadságát, arra a meggyőződésre alapozva, hogy a hit Isten ajándéka. A történelmi jelentőségű határozat megszületésének 450. évfordulóján, 2018-ban a magyar parlament ellenszavazat nélkül döntött az emléknap megünnepléséről – tájékoztatott közleményében a Magyar Unitárius Egyház.
Ugyancsak a közlemény szerint a vallásszabadság napján szervezett tordai ünnepség déli tizenkét órakor kezdődik.
A szószéki szolgálatot Lőrinczi Lajos, a Magyar Unitárius Egyház közügyigazgatója, csehétfalvi unitárius lelkész végzi. Énekvezér: László Attila, a Székelykeresztúri Unitárius Egyházközség kántora. Az egybegyűlteket Józsa István Lajos, a Tordai Unitárius Egyházközség lelkésze; Grezsa Csaba, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának főkonzulja és Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke köszönti, majd koszorúzás lesz a Vallásszabadság emlékművénél, ahol beszédet mond Farkas Emőd, a Magyar Unitárius Egyház főgondnoka. Közreműködik a székelykeresztúri Lelkes zenekar. Az ünnepséget a Duna World televíziós csatorna élőben közvetíti.
 

unitárius.org/archív

A tájékoztatás szerint a kolozsvári ünnepség délután hat órakor kezdődik. A szószéki szolgálatot Buzogány-Csoma István, Szent­ivánlaborfalva, Kézdivásárhely lelkésze végzi. Énekvezér: Kiss Erika, a Kolozsvár-belvárosi Egyházközség kántora.
A kolozsvári megemlékezőket Rácz Norbert Zsolt, a Kolozsvár-belvárosi Egyházközség lelkésze, Reinhart Guib, a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház püspöke, Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke köszönti. Közreműködik a székelykeresztúri Lelkes zenekar. Az ünnepség Dávid Ferenc szobrának koszorúzásával zárul, ahol imát mond Jobbágy Júlia, a Kolozsvár-belvárosi Egyházközség lelkésze.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!