Hirdetés

Évnyitó a Csíkszéki EKE zergelábú táncosainak

Levélbontás
Becsült olvasási idő: 3 perc
Évnyitó a Csíkszéki EKE zergelábú táncosainak
Fotó: Fénya József

Ahogy a Csíkszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület (CsEKE) turistacsapatának van évnyitó túrája, úgy a CsEKE turistáiból megalakult ZERGE tánccsoport is évnyitó bulit tartott a próbaterem táncparkettjén 2023. január 4-én. Volt ott születésnap meg névnap ünneplése, mindenféle táncrend ismétlése, fényképész, jókedv és móka. Hogy miért ZERGÉK? Mert tánccsoportunk abból a turistacsapatból alakult, amelynek tagjai, ha kell, a magas hegyeken zergékhez hasonlóan szökkennek egyik kőszirtről a másikra, ha szükség, fellépnek jókedvet, hangulatot teremtve az EKE-vándortáborok megnyitóján vagy záróünnepségein. Felvidítják az öregotthonok lakóit, színesebbé teszik a Mária utas konferenciát Csíksomlyón, táncostársak gyerekei esküvőjén meglepetéstáncot járnak és nem utolsósorban fellépnek az Ezer Székely Leány Napja találkozón, ahol általában a zárótánc a miénk, és elnevetgélünk, hogy a „legjobbak” szokták zárni a műsort. Ugyanis mi amatőr tánccsoport vagyunk, de annál jobb hangulatban, jókedvvel ropjuk a táncot.
Tesszük ezt már több mint nyolc éve. Tudjuk és érezzük közösségformáló és összetartó erejét, amire nagy szükség van ebben a felbolydult világban. Tánccsoportunk megalakulásának ötletgazdája egyik, a székely-magyar ősi hagyományt megélő természetjáró barátunk volt, aki a mai napig a csapat oszlopos tagja. A tánccsoport története során volt, hogy néhányan kimaradtak, helyettük mások jöttek, de az alakuló mag mindig megmaradt. Mi hiába akarnánk táncolni, ha nem lennének olyan táncoktatóink, mint Lakatos Imre, a volt Hargita együttes tagja, vagy Kelemen Attila, a brassói Vadrózsa együttes volt táncosa, továbbá Péter László, Császár Szabolcs és Ingrid, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes régi/jelenlegi tagjai. Na meg az ifjú Lakatos Attila, aki az anyaországban tanult, a táncművészeti főiskolán. Nem volt könnyű dolguk táncoktatóinknak, de az ő, meg a mi kitartásunk nem kis eredményt hozott.
Felléptünk kolozsvári turistabálokon, majd a Csíki EKE turistabáljain, szórakoztattuk a hargitafürdői Borvíznapok közönségét, részt vettünk a csobotfalvi és a megyei rendezésű farsangtemetéseken, tapasztalatcserét tartottunk szórványvidékeken és sikeres tánctábort szerveztünk a lázárfalvi András Alapítványnál. Úgy éreztük, mindenhol szívesen fogadták táncainkat, amelyekkel megtiszteltük a közönséget. Hogy különböző táncainkat mindig szép, színes, az adott tájegységnek megfelelő ruhában, ezerráncú csizmákban táncolhatjuk, nagy köszönettel tartozunk a Csíki EKE vezetőségének: Szabó Károlynak, a pályázatíróknak és mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a pályázatok sikeres kimeneteléhez vagy ruházatunk kiegészítéséhez: a megyei tanácsnak, Nagy Attila, Kocsis György, Bács Zoltán, György Katalin, Dadai Hunor, Szatmári László táncostársainknak. Na meg a táncoscsapatnak, Lőrincz Ibolya ügyintézőnknek. Köszönettel tartozunk énekes „pacsirtáinknak” – szólóénekeseinknek –, kik sokszor kisegítettek szép hangjukkal, csujogatásaikkal fellépéseink alkalmával. Próbáinkon mindig tanulunk valami újat, ismételjük a régit, így készülünk egy-egy fellépésre, vagy csak saját magunk szórakoztatására. Munkánk eredményének eléréséhez szükség van fegyelemre, kitartásra, a terem előkészítésére. Székeket összerakunk, szétszedünk, felseprünk, zenedobozt cipelünk, hangolunk, bemelegítünk, majd táncolunk, és csak táncolunk…

Balázs-Bécsi Rozália,
Csíkszereda
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!